
Marokkói ezerlyukú palacsinta: a meseszép finomság egyszerűen készül

A marokkói palacsinta felszíne buborékos, mely az élesztőnek köszönhetően jön létre sütés közben.
A marokkói gasztronómia varázslatos, erőteljes ízek és illatok uralják. Rengetegféle különleges fűszert használnak, ételeik többsége mégis egyszerűen készül. Eme szerénység különösen a desszertjeikre érvényes, melyeknél fő szabály, hogy legyenek minél édesebbek. Ilyen finomság a marokkói fánk is, mely szerény hozzávalókból készül, vagy a palacsinta, mely nem hasonlít a mi vékony tésztás változatunkra.
A lyukacsos palacsinta hagyományosan vízzel készül, de tejjel is érdemes kipróbálni. A legtöbb receptben ezt a palacsintát csak az egyik oldalán sütik, nem szokták megfordítani.
Marokkói ezerlyukú palacsinta

Hozzávalók 4 személyre
Palacsinta:
- 30 dkg búzadara
- 5 evőkanál finomliszt
- 1 csipet só
- 1 evőkanál cukor
- 1 csipet fahéj
- 1 csomag instant élesztő
- 4 dl langyos tej
- olaj vagy vaj a sütéshez
Tálalás:
- méz ízlés szerint
- lekvár ízlés szerint
- bogyós gyümölcsök ízlés szerint
Elkészítés:
A búzadarát keverjük össze a liszttel, sóval, cukorral, fahéjjal és az élesztővel. Ezután adjuk hozzá a tejet, keverjünk belőle sűrű masszát. (Ha szükséges, a receptben írt mennyiséget növelni lehet a textúra elérésének érdekében.) A bekevert palacsintamasszát fedjük le, és hagyjuk állni 15-30 percig.
A pihentetés után keverjük át a masszát, ha túl sűrű, adjunk még hozzá kevés tejet.
A serpenyőt hevítsük fel, majd csorgassunk bele kevés olajat, és a masszából fagyiadagoló segítségével mérjünk a serpenyőre. A kis palacsintákat lassú tűz felett süssük addig, amíg a felszínük buborékos nem lesz. A kész palacsintát mézzel vagy lekvárral locsolva kínáljuk.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!