Így készül a marokkói kenyérke, a harcha: búzadarából áll a tésztája
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Vajpuha csirkemell tejfölös szószban: szaftos és omlós lesz a hús
Ropogós
Selymes, kávés vajkrémmel töltött macaron: gasztroajándéknak is szuper
Sűrű, zamatos sültkelbimbó-krémleves: tejszíntől selymes
Krémes sós karamell házilag: csupán 4 hozzávalóból készül
Isteni, tartalmas túrós rakott tészta: sok sajt pirul a tetején
Fenséges kelt tésztás sütemények: ezekre megéri rászánni az időt
Ha édes feltéttel kínálod, desszert, ha sóssal, tökéletes kenyérhelyettesítő lehet a harcha.
Nem véletlenül szeretek külföldi gasztroblogokon nézelődni, mindig találok valami kipróbálásra érdemes újdonságot. Legutóbb a marokkói lepénykenyérbe - egyes helyeken palacsintaként hivatkoznak rá - futottam bele, a harchába. A textúrájában eltér az általunk ismert lepénykenyerektől, hiszen liszt helyett búzadarából készül.
Az, hogy édességként vagy kenyérként tekintesz erre a marokkói ételre, a feltéteken múlik. Kínálhatod tea mellé, lekvárral megkenve, de szendvicsalap is lehet. Az eredeti marokkói recept szerint vízzel és olívaolajjal kell készíteni a harchát, de egyes változataiban tejjel és vajjal is találkozni, szerintem utóbbi kettővel sokkal finomabb, gazdagabb lesz az íze, de az állaga is jobb lesz.
Marokkói kenyérke
Hozzávalók 5 darabhoz
- 350 gramm búzadara
- 0.5 teáskanál sütőpor
- 1 teáskanál instant élesztő
- 1 evőkanál cukor
- 60 milliliter kézmeleg víz
- 0.25 teáskanál só
- 120 gramm olvasztott vaj/olívaolaj
- 100 milliliter kézmeleg tej/víz
Elkészítés:
Az élesztőt és a cukrot keverjük bele a 60 milliliternyi kézmeleg vízbe. Tegyük félre 10 percre, míg fel nem fut.
Egy nagy tálban keverjük össze a búzadarát, a sütőport és a sót. Öntsük rá az olvasztott vajat (vagy az olívaolajat, de ebben az esetben is adjunk hozzá 1 evőkanál olvasztott vajat), majd az ujjaink segítségével morzsoljuk össze a darával, olyan lesz, mint a sütés nélküli torták kekszes alapja. Keverjük bele a felfutott élesztőt is.
Fokozatosan adagoljuk hozzá a kézmeleg tejet/vizet, fél decivel kezdjük, akkor jó, mikor szép, egynemű, puha tésztát tudunk gyúrni belőle. Takarjuk le, majd 10-15 percig hagyjuk pihenni.
A tésztát - búzadarával hintett felületen - nyújtsuk ki 6-7 milliméter vastagra, majd egy pohár szájával vagy egy nagyobb méretű sütikiszúróval vágjunk belőle köröket.
Melegítsünk fel egy serpenyőt, majd vegyük kicsire alatta a lángot. Tegyük bele a kenyérkéket, oldalanként 5-5 percig süssük, míg szép színt nem kapnak.
Fotó: Getty Images