Pihe-puha csokoládés márványsüti: a tészta szaftosságáért a vaj és a banán felel

márványsüticover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A látványos sütemény tésztája olyan puha, hogy szinte szétolvad az ember szájában, a banántól sokkal gazdagabb és szaftosabb lesz, de más különlegességeket is rejt magában a márványsüti.

A márványsüteményben mindig két szín keveredik, világosabb és sötétebb, ízben ez a legtöbb receptben vaníliás és kakaós változatot jelent, pedig az egyik felébe érdemes olykor gyümölcsöt is keverni, úgy is nagyon finom lesz, például epret vagy meggyet.

Mivel az én konyhámban a banán elég sok sütibe belekerül, úgy döntöttem, az alapmasszában fog helyet kapni az édes gyümölcs, amitől sokkal gazdagabb, szaftosabb lett a tészta. Az ízekkel is játszottam, a kakaóshoz csokichipset kevertem, de helyette bármilyen durvára vágott csokidarabot használhatunk, a massza másik felébe pedig nagyobb csipet fahéj is került, így sokkal ellenállhatatlanabb, fenségesebb lett a végeredmény.

A márványsütit a leggyakrabban kuglófformában szokták sütni, de bátran lehet kenyér-, klasszikus torta-, vagy őzgerincformában készíteni a puha, édes desszertet, ami kiváló napindító lehet a reggeli kávé mellé.

Márványsüti

márványsütict

Hozzávalók 4 személyre:

  • 400 gramm finomliszt
  • 120 gramm vaj
  • 2 darab banán
  • 140 gramm barna cukor
  • 2 darab tojás
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • 1 csipet
  • 1 nagy csipet fahéj
  • 20 gramm kakaó
  • 130 gramm csokoládéchips
  • vaj vagy olaj a forma kikenéséhez
Recept idők

Elkészítés:

A banánokat tegyük tálba és törjük pépesre, majd keverjük hozzá az olvasztott vajat, barna cukrot, vaníliakivonatot, sót és a szódabikarbonát, majd a tojásokat és a lisztet is forgassuk bele.

A simára kevert massza felét öntsük másik tálba. Az egyik felébe beleszórjuk a fahéjat, alaposan elkeverjük, a másikba a kakaó és csokichips kerül szintén alaposan elkeverve.

A kuglóf- vagy kenyérformát kenjük ki olajjal vagy vajjal (sütőpapírral is kibélelhetjük), a masszát evőkanállal mérve adagoljuk. Először a fahéjasból tegyünk 2 evőkanállal, majd a csokisból 2-vel, addig ismételjük, míg elfogy a massza. Széles pengéjű kést vagy spatulát húzzunk végig a massza felszínén, nem kell félni, ha összekeverődik a tészta, akkor is szép lesz, így érjük el a „márványos” hatást.

A sütit 180 fokos előmelegített sütőben 50-70 perc alatt készre sütjük, én már a 40. perctől alkalmazni szoktam tűpróbát, mivel minden sütő és forma más, járjatok el hozzám hasonlóan.

Fotó: Getty Images

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük