Légies kókusztorta mascarponés krémmel töltve: könnyű piskóta az alapja
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Vajpuha csirkemell tejfölös szószban: szaftos és omlós lesz a hús
Ropogós
Őszi almáspite-smoothie: mesésen krémes és fűszeres
Mennyei kókuszkrém házilag: tejszínhab helyett is működik
Álompuha krumplinudli gombás szósszal: serpenyőben pirul aranybarnára
Ellenállhatatlan narancsos pöfetegkeksz: egyszerűen készül a finomság
Omlós rántott hús tojás nélkül: kefires pác teszi izgalmassá
Bármilyen ünnepre elkészítheted, de a hétvégi ebédeket is megkoronázhatod ezzel a krémes kókusztortával.
Nem csak a krém, a tészta is megér egy misét, napokig megőrzi a puhaságát a vajnak és az olajnak köszönhetően. Tojáshab lazítja a szerkezetét, így tényleg nagyon légies lesz, az ízéről pedig a kókusztej gondoskodik. Fontos, hogy a sűrű, konzerves kókusztejet, és ne kókuszitalt használj, előbbi ízében sokkal intenzívebb, állagában pedig sokkal krémesebb.
A réteges torta három tésztalapból áll, a lapok közé pedig selymes, mascarponés krém kerül, amelyet érdemes bőven megszórni kókuszreszelékkel. Mennyei lesz a végeredmény, érdemes kipróbálni ezt a receptet, de a krémet nyugodtan használhatod máshoz is, muffin tetejét is díszítheted vele.
Kókusztorta
Hozzávalók 16 szelethez
Tészta:
- 400 gramm liszt
- 2 tk sütőpor
- 1 csipet só
- 350 gramm cukor
- 170 gramm vaj
- 60 ml olaj
- 330 gramm kókusztej (konzerv)
- 2 darab tojássárgája
- 2 tk vaníliakivonat
- 6 darab tojásfehérje
Krém:
- 340 gramm mascarpone
- 170 gramm vaj
- 350 gramm porcukor
- 150 gramm kókuszreszelék
Elkészítés:
Készítsük elő a tésztát:
melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Béleljünk ki sütőpapírral 3 darab 23 centis tortaformát.
A lisztet, a sütőport és a sót szitáljuk egy tálba.
Egy másik tálban keverjük habosra a puha vajat és a cukrot, majd adjuk hozzá az olajat. Keverjük bele egyesével a tojássárgákat is, majd a vaníliakivonatot. A lisztes keveréket kisebb adagokban adjuk a nedves hozzávalókhoz, közben a kókusztejet is öntsük hozzá. Keverjük csomómentesre a masszát.
A tojásfehérjét verjük kemény habbá, majd kisebb részletekben adagoljuk a tésztához, forgassuk bele spatula segítségével. Osszuk szét a tésztát a 3 forma között, egyengessük el, majd toljuk a sütőbe őket 18-20 percre, tűpróbával ellenőrizzük. Hagyjuk a lapokat teljesen kihűlni.
Közben készítsük el a krémet:
a puha vajat keverjük habosra a mascarponéval, majd keverjük bele a porcukrot. Kóstoljuk meg, ízlés szerint lehet édesebb. Tegyük a hűtőbe, míg hűlnek a lapok.
Vegyük magunk elé az egyik lapot, kenjük meg a krém egynegyedével, szórjunk rá kókuszreszeléket. Helyezzük rá a másik lapot, azt is kenjük meg a krém egynegyedével, szórjuk be kókusszal. A tetejére tegyük az utolsó lapot, majd fedjük be a maradék krémmel a tetejét és az oldalait is. Alaposan szórjuk meg mindenhol kókuszreszelékkel.
Tegyük a hűtőbe tálalásig.
Fotó: Getty Images