![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Omlós, matchás kakaóscsiga - Fura lesz, de nagyon finom
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Korábban már írtunk a jellegzetes aromájú, élénkzöld matcháról. Az alábbi recept játékos módon alkalmazza ezt az izgalmas alapanyagot. A végeredmény pedig a jól ismert reggeli kakaós csiga zöld kiadásban.
A kakaós csiga nagy klasszikus, mely mostanság reneszánszát éli. Egymást érik az újhullámos csigareceptek. Átfazonírozott töltelékek, mázak, expressz megoldások. Az itt bemutatott receptben két különleges alapanyag is helyet kap majd, a már említett csodaszép színű, japán zöldtea-őrlemény, a matcha, és a maják kedvence, a nyers kakaópor.
A multikulturális nyers kakaós-matchás csiga remek reggelire, tízóraira vagy akár uzsonnára. Gyermekünk uzsis dobozába is tehetjük nyugodtan, mert csak egészen kevés matchapor kerül bele. A dinózöld csemege egész biztosan elnyeri majd a kollégák tetszését.
Nem csak látványban, ízben is jelentős a különbség
A matcha a tésztába kerül, zöldre színezve ezzel a kör alakú péksüteményt. Nemcsak szín, hanem íz felelős is a matcha, de csak nagyon enyhén, finoman mutatkozik meg.
A nyers kakaó a töltelék lelke. Sokkal intenzívebb az íze, mint a hagyományos hőkezelt kakaópornak. Ínyenceknek kötelező. Ha nincs otthon nyers kakaónk és nem is szeretnénk beszerezni ilyesmit, használjunk nyugodtan holland kakaóport.
Matchás kakaós csiga
![matchascsiga4.gif](https://kep.index.hu/1/0/2910/29101/291011/29101109_ae07ad1fb9243b6213e528e0f2f5656d_wm.gif)
Hozzávalók 1 adaghoz
Tészta
- 250 gramm tönkölybúza fehérliszt
- 2 evőkanál matchapor
- 0.5 teáskanál só
- 0.75 bögre növényi tej
- 2 evőkanál cukor
- 1 csomag instant élesztő
- 4 evőkanál kókuszolaj
Krém
- 3 evőkanál kakaó
- 3 evőkanál cukor
- 1 kávéskanál vaníliaőrlemény
- 2 evőkanál ghí vaj
Elkészítés:
A tejet langyosítsuk meg. Keverjük hozzá a kókuszolajat és a cukrot. Adjuk hozzá az élesztőt is, és hagyjuk felfutni azt.
Egy nagy tálban keverjük el a lisztet, a sót és a matchaport. Adjuk hozzá az élesztős tejet. A hozzávalókat elegyítsük kézzel, majd lisztezett felületen gyúrjunk belőle lágy tésztát. Mikor a tészta szépen összeállt, tegyük kiolajozott edénybe, takarjuk le, és meleg helyen kelesszük a tésztát 40-50 percen keresztül.
A kakaót keverjük el a cukorral és vaníliaőrleménnyel. A ghít olvasszuk fel.
A tésztát nyújtsuk téglalapalakúra. Kenjük meg az olvasztott ghível, szórjuk meg a cukros kakaóporral. Tekerjük fel. Vágjuk 8-10 egyforma darabra. Tegyük sütőpapírral bélelt tepsire, és hagyjuk újrakelni egy órán át.
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. A csigákat süssük úgy 20 percen keresztül, vagy amíg szép aranybarnák nem lesznek.
Fotó: Pataki-SzabóFruzsi/Sóbors
Olvasd el ezt is!