Így készül az igazi Mátrai borzas - Vendéglős rémálom vagy finom, házias étel?

matrai borzas cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ropogós bunda, sok fokhagymás tejföl és sajt: merő túlzás ez az étel, mégis szeretjük.

Az egyik legfurcsább étel, mégis minden hagyományos vendéglő étlapján szerepel. Az a típusú fogás, amit az ember egy évben egyszer nagyon megkíván, aztán azonnal jól megbánja a sok olaj és fokhagyma utóhatásainak köszönhetően. Olyan, mntha két ételt összegyúrtak volna: a rántott húst és a krumplitócsnit. Hogy ennek a hihetetlenül tömény és nehéz ételnek a  tetejére még tejföl és sajt is kerül, az már a fokozás fokozása. 

Nem meglepő, hogy házilag elkészítve ez az étel is sokkal, de sokkal finomabb. Friss olajban, gyorsan kisütve nem szívja meg magát annyira, fokhagymából pedig elég kevesebb is, épp csak fűszerként használva. 

Ha pedig rántott csirkére vágysz, de egy kicsit azt is fel szeretnéd dobni, akkor panírozás és sütés előtt pácold mustárban, ha pedig a panírt szeretnéd kicsit megváltoztatni, akkor keverj bele szezámmagot

Mátrai borzas

matrai borzas kicsi

Hozzávalók 4 személyre

A borzashoz

  • 4 nagy szelet karaj
  • 300 gramm krumpli
  • 1 darab tojás
  • 3 evőkanál liszt
  • a sütéshez olaj

A tálaláshoz

  • 100 gramm tejföl
  • 1 gerezd fokhagyma
  • reszelt sajt
Recept idők

Elkészítés:

A krumplit meghámozzuk, nagy lyukú reszelőn lereszeljük, megsózzuk és egy szűrőben állni hagyjuk.

Közben a hússzeleteket kiklopfoljuk és megsózzuk, egyenként lisztbe forgatjuk. 

A krumpliból kifacsarjuk az összes felesleges folyadékot, majd tálba tesszük, elkeverjük két evőkanál liszttel, valamint a tojással. 

A hússzeleteket egyenként kézbe vesszük, és egyenletesen mindkét oldalukon bekenjük őket a krumplis masszával. 

Egy mély serpenyőben olajat hevítünk, aranyszínűre sütjük a húsokat. A tejfölt elkeverjük a reszelt fokhagymával, ezzel megfejelve tálaljuk a húst, sőt, még reszelt sajtot is szórunk rá.

Fotók: Ács Bori/Sóbors

Ezt is szeretjük