![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Pihe-puha, mazsolás zsemle: az édes, fűszeres tészta isteni finom
![hotcrossbuns2](https://kep.index.hu/1/0/4255/42555/425554/42555410_3248082_39785c65d4cfdbabf8d48725248d3604_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Ha idén kicsit különlegesebb süteménnyel lepnéd meg a családot, próbáld ki az angolok húsvéti desszertjét.
Az édes húsvéti zsemle, avagy a „hot cross bun” klasszikus ünnepi sütemény Angliában, amelyet hagyományosan nagypénteken fogyasztanak, a tetején található kereszt Jézus keresztre feszítését jelképezi. A foszlós tésztát különféle aszalványokkal és melegítő fűszerekkel dúsítják, a keresztet pedig vízből, lisztből és cukorból keverik ki.
A tésztája picit sűrűbb, mint más kelt tésztáké, de ettől nem kell megijedni, a sütőben szépen megemelkedik majd, tökéletesen foszlós lesz. Az angol receptek az úgynevezett „mixed spice” keverékkel ízesítik a tésztát, ez lényegében olyan, mint a mézeskalácsfűszer-keverék, fahéjat, gyömbért, szegfűszeget, szerecsendiót, szegfűborsot takar.
Mazsolás zsemle
![hotcrossbuns](https://kep.index.hu/1/0/4255/42555/425554/42555426_d3ff627155baf0f22112e46bea7f2783_wm.jpg)
Hozzávalók 12 darabhoz
Zsemle:
- 250 ml tej
- 70 gramm cukor
- 1 csomag instant élesztő
- 550 gramm liszt
- 1.5 tk fahéj
- 0.5 tk gyömbér
- 0.25 tk szegfűszeg
- 0.25 tk szerecsendió
- 1 nagy csipet só
- 90 gramm vaj
- 100 gramm mazsola
- 100 gramm aszalt áfonya
- 1 nagy darab tojás
Kereszt:
- 70 gramm liszt
- 2 ek cukor
- 8 ek víz
Máz:
- 80 ml víz
- 4 ek baracklekvár
Elkészítés:
Készítsük el a zsemlét: a tejet melegítsük meg, de ne legyen forró, majd keverjük el benne a cukrot és az élesztőt. Tegyük félre 10 percre, míg felfut.
Egy nagy tálban keverjük össze a lisztet, a fűszereket és a sót, majd morzsoljuk bele a hideg, kockákra vágott vajat. Amikor morzsás a tészta állaga, adjuk hozzá a mazsolát, az áfonyát, a felfutott élesztőt és a tojást, majd kezdjük el összedolgozni, dagasszuk, míg el nem válik az edény falától. Ha túl száraznak ítéljük, adhatunk hozzá egy kevés vizet.
Fedjük le a tálat, majd tegyük meleg helyre a tésztát nagyjából 1 órára, míg a duplájára nem nő.
A tésztát dagasszuk át, majd osszuk 12 részre, formázzuk őket labdává, majd tegyük egy sütőpapírral bélelt tepsire. Fedjük le, majd tegyük meleg helyre 30 percre.
Melegítsük elő a sütőt 220 fokra.
A kereszthez keverjük össze a lisztet, a cukrot és a vizet, míg csomómentes pasztát nem kapunk végeredményül. Töltsük a pasztát habzsákba (ha túl sűrű, lehet vízzel hígítani), majd nyomjunk a tésztagombócok tetejére egy-egy keresztet.
Toljuk a zsemléket a sütőbe 15-20 percre, míg szép aranybarna lesz a tetejük.
A mázhoz melegítsük össze a baracklekvárt és a vizet, kenjük le vele a még meleg zsemlék tetejét. Rögtön, langyosan vagy kihűtve tálaljuk.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!