Pihe-puha, mazsolás zsemle: az édes, fűszeres tészta isteni finom

hotcrossbuns2
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Ha idén kicsit különlegesebb süteménnyel lepnéd meg a családot, próbáld ki az angolok húsvéti desszertjét.

Az édes húsvéti zsemle, avagy a „hot cross bun” klasszikus ünnepi sütemény Angliában, amelyet hagyományosan nagypénteken fogyasztanak, a tetején található kereszt Jézus keresztre feszítését jelképezi. A foszlós tésztát különféle aszalványokkal és melegítő fűszerekkel dúsítják, a keresztet pedig vízből, lisztből és cukorból keverik ki.

A tésztája picit sűrűbb, mint más kelt tésztáké, de ettől nem kell megijedni, a sütőben szépen megemelkedik majd, tökéletesen foszlós lesz. Az angol receptek az úgynevezett „mixed spice” keverékkel ízesítik a tésztát, ez lényegében olyan, mint a mézeskalácsfűszer-keverék, fahéjat, gyömbért, szegfűszeget, szerecsendiót, szegfűborsot takar.

Mazsolás zsemle

hotcrossbuns

Hozzávalók 12 darabhoz

Zsemle:

  • 250 ml tej
  • 70 gramm cukor
  • 1 csomag instant élesztő
  • 550 gramm liszt
  • 1.5 tk fahéj
  • 0.5 tk gyömbér
  • 0.25 tk szegfűszeg
  • 0.25 tk szerecsendió
  • 1 nagy csipet
  • 90 gramm vaj
  • 100 gramm mazsola
  • 100 gramm aszalt áfonya
  • 1 nagy darab tojás

Kereszt:

  • 70 gramm liszt
  • 2 ek cukor
  • 8 ek víz

Máz:

  • 80 ml víz
  • 4 ek baracklekvár
Recept idők

Elkészítés:

Készítsük el a zsemlét: a tejet melegítsük meg, de ne legyen forró, majd keverjük el benne a cukrot és az élesztőt. Tegyük félre 10 percre, míg felfut.

Egy nagy tálban keverjük össze a lisztet, a fűszereket és a sót, majd morzsoljuk bele a hideg, kockákra vágott vajat. Amikor morzsás a tészta állaga, adjuk hozzá a mazsolát, az áfonyát, a felfutott élesztőt és a tojást, majd kezdjük el összedolgozni, dagasszuk, míg el nem válik az edény falától. Ha túl száraznak ítéljük, adhatunk hozzá egy kevés vizet.

Fedjük le a tálat, majd tegyük meleg helyre a tésztát nagyjából 1 órára, míg a duplájára nem nő.

A tésztát dagasszuk át, majd osszuk 12 részre, formázzuk őket labdává, majd tegyük egy sütőpapírral bélelt tepsire. Fedjük le, majd tegyük meleg helyre 30 percre.

Melegítsük elő a sütőt 220 fokra.

A kereszthez keverjük össze a lisztet, a cukrot és a vizet, míg csomómentes pasztát nem kapunk végeredményül. Töltsük a pasztát habzsákba (ha túl sűrű, lehet vízzel hígítani), majd nyomjunk a tésztagombócok tetejére egy-egy keresztet.

Toljuk a zsemléket a sütőbe 15-20 percre, míg szép aranybarna lesz a tetejük.

A mázhoz melegítsük össze a baracklekvárt és a vizet, kenjük le vele a még meleg zsemlék tetejét. Rögtön, langyosan vagy kihűtve tálaljuk.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon