
Mennyei profiterol fánktésztából: egyszerűbb, mint gondolnád

A hagyományos olasz profiterollal szemben ez a desszert fánktésztából készül, így sokkal egyszerűbben és biztosabban elkészítheted a kedvenc farsangi nassolnivalódat.
A hagyományos olasz profiterol – a képviselőfánkhoz és az Ekler-fánkhoz hasonlóan – az úgynevezett égetett tésztából készül, amely rendkívül macerás, és időnként még a leggyakorlottabb cukrászoknak is képes fejtörést okozni. Ha azonban odáig vagy a mennyei krémes desszertért, de megkímélnéd magad a hosszas sütési időtől, akkor ez a recept neked szól: a tésztája ugyanis fánktészta, és abból is az egyszerűbb, sütőporos változat.
Ebbe jön a vaníliás-kókuszkrémes töltelék, és persze az elengedhetetlen csokiöntet. A desszert teljesen növényi alapanyagokból készül, így tej- és tojásallergiásként is biztonsággal fogyaszthatod, és vegán étrendbe is beilleszthető.
Mennyei profiterol

Hozzávalók 20 darabhoz
A tésztához:
- 5 ek biomargarin
- 120 ml mandulaital
- 1 tk vaníliakivonat
- 250 g finomliszt
- 2 tk sütőpor
- 1 csipet só
- 50 g cukor
- bő olaj a sütéshez
A krémhez:
- 300 ml sűrű kókuszkrém vagy más növényi krém (habosítható)
- 50 ml Baileys Almande vagy más vegán likőr
- 1 tk vaníliakivonat
- 2 ek porcukor
A csokiöntethez:
- 100 g tejmentes étcsoki
- 200 ml mandulaital
- 2 ek juharszirup
Elkészítés:
A növényi italt, a margarint és a vaníliát mérjük egy kisebb hőálló edénybe, és alacsony hőfokon olvasszuk össze őket.
Egy nagyobb tálban keverjük össze a száraz hozzávalókat, majd öntsük hozzá a margarinos tejet, és egy spatulával keverjük összeálló tésztává.
Lisztezzük be a kezünket, és formázzunk 2-3 teáskanálnyi golyókat a masszából. Helyezzük őket egy belisztezett felületre vagy sütőpapírra.
Hevítsük fel az olajat, és ha egészen forró, óvatosan helyezzük bele a golyókat. Egyszerre ne zsúfoljuk túl az edényt, hogy a fánkoknak legyen helyük megduzzadni, és könnyebb legyen a forgatás is. Közepes hőfokon süssük őket 3-4 percig, vagy ameddig szép aranybarnák nem lesznek. Félidőnél forgassuk meg őket.
Szedjük papírtörlőre, és hagyjuk teljesen kihűlni.
Közben készítsük el a krémet. Adjunk minden hozzávalót egy nagyobb tálba, majd addig habosítsuk, amíg tejszínhabállagú lesz. Ha elkészült, tegyük hűtőbe.
A csokiöntethez adjuk a növényi italt, a juharszirupot és az étcsokit egy kisebb edénybe, és alacsony hőfokon, kevergetés mellett hevítsük fel. Nem kell, hogy felforrjon, amint a csoki elolvadt, vegyük le a tűzről.
Vágjuk félbe a fánkokat, majd egy habzsák vagy kiskanál segítségével gazdagon töltsük meg a vaníliás krémmel.
Helyezzük őket tányérra, formázzunk belőlük piramist, és öntsük le a csokoládészósszal.
Fotók: Getty Images

Szakácskönyv egy kis extrával!
Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.
Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!
Tekintsd meg ajánlatunkat, kattints ide!
Promóció
Olvasd el ezt is!