Csokival bevont méteres kalács tojáslikőrrel töltve: a karácsonyi menü fénypontja lesz

mktcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A méteres kalács, másik ismert nevén az őzgerinc, az egyik legfinomabb sütemény, amit a megszokottól eltérően ünnepi köntösben is elkészíthetsz.

Nekem az egyik legnagyobb kedvencem a méteres, számomra házi főzött krémmel az igazi, de puncsos töltelékkel készítve is nagyon finom. A régi lagzis süti minden ünnepi asztalon megállja a helyét, de ha már karácsony, akkor süsd meg különlegesebb ízesítéssel a fenséges desszertet.

Erre bőven van lehetőséged, akár citromos krém is kerülhet a lapok közé. Az alábbi recept tojáslikőrrel készül, ami a meghitt ünnepen nagyon kedvelt ital, süteményekbe csempészve is csodás lesz. Ha bejön ez a töltelék, és marad egy kevés, akkor használd fel linzer készítésénél is.

Méteres kalács tojáslikőrrel töltve

mktct

Hozzávalók 8 személyre

Fehér piskóta:

  • 4 darab tojás
  • 20 dekagramm cukor
  • 22 dekagramm liszt
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1 deciliter olaj
  • 6 evőkanál víz

Kakaós piskóta:

  • 4 darab tojás
  • 20 dekagramm cukor
  • 22 dekagramm liszt
  • 6 evőkanál víz
  • 4 dekagramm kakaó
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1 deciliter olaj

Krém:

  • 600 milliliter tej
  • 400 milliliter tojáslikőr
  • 4 darab tojássárgája
  • 180 gramm porcukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 200 gramm búzadara
  • 400 gramm vaj

Máz:

  • 300 gramm tej- vagy étcsoki
Recept idők

Elkészítés:

Piskóta:

A fehér piskótához a lisztet a sütőporral forgassuk egybe.

A 4 darab tojást válasszuk szét.

A fehérjéből verjünk kemény habot, a sárgáját a cukorral keverjük fehéredésig, majd folyamatos keverés mellett adjuk hozzá az olajat, a sütőporos lisztet, vizet. Egybekeverés után a tojásfehérjét is forgassuk hozzá, majd a masszát simítsuk sütőpapírral bélelt vagy vajjal kikent őzgerincformába, toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe 30-40 percre. (Mivel minden sütő más, alkalmazzunk tűpróbát.)

A kakaós piskótával ugyanígy járjunk el, csak a lisztes sütőporhoz a kakaót is forgassuk hozzá.

A tésztát hűtsük ki, majd a bordáinak megfelelően szeleteljük fel.

Krém:

A tejet a tojáslikőrrel keverjük egybe, majd tegyük fel melegedni. Amikor meleg, keverjük bele a tojássárgáját. Keverjük folyamatosan, közben adjuk hozzá a porcukrot, vaníliás cukrot, búzadarát, vajat, és keverjük addig, amíg a vaj elolvad, sűrű lesz a krém. (Ha túl sűrű, akkor tejet, ha folyékonyabb, akkor búzadarát adagoljunk hozzá, de csak kis mennyiségben.)

A krémet teljesen hűtsük ki, folpackkal takarjuk le, és időnként keverjük át, hogy krémes, kenhető állaga maradjon.

Összeállítás:

Egy tálcára helyezzünk egy szelet fehér piskótát, kenjünk meg krémmel az egyik oldalát, utána illesszünk hozzá egy kakaós tésztát, a szabad oldalára kenjünk krémet. Illesszünk hozzá egy fehér lapot, ezt a folyamatot ismételjük addig, amíg elfogy a tészta. Végül a őzgerinc oldalát és tetejét is alaposan kenjük meg a krémmel.

Máz:

A kockára tört csokit vízgőz felett olvasszuk fel, majd csorgassuk a süteményre úgy, hogy a krémet teljesen befedje. Az őzgerincet tegyük hűtőbe, néhány óra pihentetés után ferdén szeletelve kínáljuk.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük