Így készül a mexikói hamburger: avokádókrém, lime-os majonéz és babpüré gazdagítja

mexikói-burger
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A mexikói változat kicsit csípős, kicsit pikáns és egyáltalán nem mindennapi: alaposan meg van variálva az amerikaiak kedvence.

Ha azt hitted, hogy a hamburgert már nem lehet hova fokozni, most bebizonyítjuk az ellenkezőjét: a mexikói verzióba a húson és a zöldségeken kívül paradicsomos avokádókrém, korianderes-lime-os majonéz és babpüré kerül. Igazi mexikói ízkavalkád, amit a jalapeno és a tortillachips még tovább fokoz.

Lehet, hogy macerásnak tűnik, pedig minden egyes elem elkészítése kb. 2 percbe telik, csak le kell turmixolni a hozzávalókat. A hússütés és az összeállítás se bonyolultabb, szóval, ha szeretnél valami újat mutatni a családnak, akkor mindenképpen állj neki ennek a mexikói csodaburgernek.

Mexikói burger

mexikói-burger2

Hozzávalók 4 személyre

A burgerhez:

  • 4 darab hamburgerzsemle
  • 600 gramm darált marhahús
  • 100 gramm tortillachips
  • 100 gramm cheddar sajt
  • 75 gramm savanyított jalapeno
  • 4 levél római saláta

Az avokádókrémhez:

  • 2 darab avokádó (érett)
  • 100 gramm koktélparadicsom
  • 1 fej lilahagyma
  • 1 csokor koriander
  • ízlés szerint só, bors

A koriander-lime majonézhez:

  • 100 gramm majonéz
  • 0.5 darab lime
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 0.5 csokor koriander
  • ízlés szerint

A babpüréhez:

  • 1 konzerv bab
  • 1 mokkáskanál római kömény
  • 0.5 mokkáskanál cayenne-bors
  • 0.5 fej hagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
Recept idők

Elkészítés:

Az avokádókrémhez a meghámozott avokádót és a többi hozzávalót egy aprítóba pakoljuk és krémesre dolgozzuk össze.

A koriander-lime majonézhez a koriandert apróra vágjuk, a fokhagymát átnyomjuk, belekeverjük a majonézbe, megy bele a lime leve és egy kis só is. Akkor jó a szósz, ha ugyanannyira korianderes, mint lime-os, ha nem így van, nyugodtan állítsunk az ízeken.

A babpüréhez mindent beleöntünk egy aprítóba, ezt is leturmixoljuk.

A római saláta leveleit vékonyan felcsíkozzuk, a sajtot, ha szükséges, lereszeljük.

A húsból darabonként 150 grammos húspogácsákat gyúrunk, melyeket közepes lángon oldalanként 4-5 percig sütünk egy serpenyőben úgy, hogy mindkét felét csak sütéskor sózzuk és borsozzuk. A második oldalra sajtot halmozunk, így fejezzük be a grillezést.

A hús szaftjain és zsírján megpirítjuk a félbevágott zsömlét, majd jöhet az összeszerelés.

A zsömle alját megkenjük a babpürével, erre jön a felszeletelt saláta. Erre kerül a húspogácsa a ráolvasztott sajttal, amit megkenünk az avokádókrémmel. Savanyított jalapeno és tortillachips megy még rá, a pirult zsömle tetejét pedig a koriander-lime majonézzel kenjük meg, mielőtt rácsukjuk. Kész is van!

Ha a bucit is magunk sütnénk, itt találunk hozzá receptet. 

Fotó: Street Kitchen

Ezt is szeretjük