Szaftos mexikói burrito darált marhahússal és rizzsel – A fűszerezés a titka
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Minden jóval meg van pakolva ez a szaftos, laktató burrito, rengeteg zöldség, hús és rizs gazdagítja.
A burritónál kevés laktatóbb étel létezik, főleg, ha az alábbi verziót készítjük el: ebben a változatban a tortillába fűszeres darált marhahús, főtt rizs és rengeteg zöldség kerül, már egy darab eltelít a nap további részére.
A zöldségeket szabadon variálhatjuk, illetve bármilyen darált húsból elkészíthető, viszont a fűszerezésen nem érdemes változtatni. A római kömény, az oregánó, a pirospaprika és a chili adják meg az étel karakterét, így lesz az igazi, már az első harapás Mexikóba repít minket.
Fontos, hogy a húsos ragut teljesen kihűtsük, mielőtt a tortillába töltenénk, különben eláztatja a lapokat. Ha melegíteni szeretnénk a burritót, kétféleképpen is megtehetjük: a fóliába csomagolt darabokat tegyük forró, száraz serpenyőbe, közepes lángon pár percig süssük, vagy 180 fokon 20 percig melegítsük a sütőben.
Mexikói burrito
Hozzávalók 6 darabhoz
Fűszerkeverék:
- 1 teáskanál oregánó
- 1 teáskanál só
- 2 teáskanál római kömény
- 2 teáskanál őrölt pirospaprika
- 0.25 teáskanál bors
- 0.25 teáskanál cayenne-bors
Hús:
- 1 evőkanál olívaolaj
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 kis fej vöröshagyma
- 500 gramm darált marhahús
- 2 evőkanál sűrített paradicsom
- 3 evőkanál víz
Burrito:
- 6 darab tortillalap (25 cm-es)
- 375 gramm főtt rizs
- 200 gramm jégsaláta
- 200 gramm kukorica (konzerv)
- 200 gramm vörösbab (konzerv)
- 3 darab paradicsom
- 1 fej lilahagyma
- koriander
- 150 gramm reszelt sajt
Elkészítés:
Keverjük ki egy kis tálban a fűszerkeveréket.
Melegítsünk olajat egy serpenyőben. Dobjuk rá az összekockázott vöröshagymát, mikor átlátszó, adjuk hozzá a zúzott fokhagymát is. Pár perc után adjuk hozzá a darált húst, fehéredésig süssük. Szórjuk rá a fűszerkeveréket, majd keverjük alaposan össze. Öntsük rá a paradicsomot és a vizet, pár percig főzzük, míg a nedvesség elpárolog. Tegyük félre hűlni. A húst keverjük össze a főtt rizzsel.
Tegyünk egy tortillalapot a munkafelületre. Kanalazzuk a tortilla közepére a húsos töltelék hatodát, majd tegyünk bele összecsíkozott jégsalátát, összekockázott paradicsomot és lilahagymát, kukoricát, babot, apróra vágott koriandert és reszelt sajtot. Járjunk el így a többi lappal is.
A lap alsó részét hajtsuk a töltelékre, majd hajtsuk be a két szélét. Szorosan tekerjük fel, csomagoljuk alufóliába, majd tegyük félre tálalásig.
Sütőben és serpenyőben is megmelegíthetjük a burritót.
Fotó: Getty Images