Mézédes barackos cobbler Martha Stewart receptje szerint: ezért megéri bekapcsolni a sütőt
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A nyár kedvencéből, a mézédes barackból mennyei süteményeket lehet készíteni, az egyik legfinomabb a cobbler, amit vétek kihagyni!
A cobblerben az omlós tészta alatt csábító, gyümölcsös töltelék terül el. A különleges sütemény Amerikában nagy kedvenc, de nincs is min csodálkozni, hisz isteni, ráadásul pofonegyszerűen készül. A nyári hőségben is megéri bekapcsolni miatta a sütőt, alig van munka a süti elkészítésével.
A cobbler bármilyen gyümölcsből készülhet, de érdemes melléjük valamilyen fűszert is keverni: a barackhoz jól passzol a fahéj, de ha megfogadod Amerika kedvenc háziasszonyának tanácsát, akkor egy kevés friss gyömbért is forgathatsz hozzá. Alább az én kedvenc cobbleremet találjátok, amelyet Martha Stewart receptje szerint szoktam elkészíteni.
Jó tanács
Az amerikai receptekben szinte mindig bögre a mérőeszköz, ez Martha receptjénél is így van, 2,5 decilitereset használ. Ha nem sikerül beszerezni a gyömbért, nyugodtan hagyd ki, a barna cukrot pedig lecserélheted kristályra is. A cobbler langyosan a legfinomabb, kínálj mellé vaníliafagyit. A receptben írt vaníliás tejszínhabból készíts nagyobb adagot, hogy a maradékkal meg tudd locsolni a sütit. Egyszerűen mennyei lesz!
Barackos cobbler
Hozzávalók 4 személyre
Cobbler:
- 10 darab őszibarack
- 1 evőkanál barna cukor
- 2 evőkanál kristálycukor
- 1 teáskanál fahéj
- 3 evőkanál kukoricakeményítő
- 1 evőkanál gyömbér (reszelt)
- 1 darab citrom
- 2 bögre finomliszt
- 1 csomag sütőpor
- 1 csipet só
- 200 gramm vaj
- 1 bögre habtejszín
- 1 darab vaníliarúd
- 1 darab tojás (kenéshez)
- 1 evőkanál kristálycukor a tészta tetejére
Tálaláshoz:
- tejszínhab ízlés szerint
- vaníliafagyi ízlés szerint
Elkészítés:
A barackot mossuk meg, a magját távolítsuk el, a gyümölcs húsát vágjuk fel tetszőleges szeletekre.
A barackszeleteket keverjük össze a barna cukorral, kristálycukorral (1 evőkanál), fahéjjal, kukoricakeményítővel, reszelt gyömbérrel és a facsart citrom levével.
A gyümölcsöt simítsuk hőálló tálba, formába (24 cm).
A vaníliarúd magját kaparjuk ki és keverjük el a habtejszínben (nem kell kemény habbá verni a tejszínt, csak össze kell keverni).
A lisztet szitáljuk keverőtálba, adjuk hozzá a maradék evőkanál cukrot, a sót, sütőport, majd az egészet keverjük egybe, utána morzsoljuk el benne a hideg vajat. Ezután csorgassuk hozzá a vaníliás tejszínt, dolgozzuk egybe a masszát.
A morzsás állagú masszát borítsuk lisztezett munkafelületre, óvatosan dolgozzuk egybe az omlós tésztát, majd nyújtófával nyújtsuk ki 1-2 ujjnyi vastagra.
A kinyújtott tésztát pohár vagy pogácsaszaggató segítségével szúrjuk ki, szépen rakosgassuk a gyümölcs tetejére.
A tésztát felvert tojással kenjük meg, vagy ha maradt a vaníliás tejszínből, akkor azzal, utána szórjuk rá a cukrot. Toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe 30-40 percre.
A mézédes süteményt tejszínhabbal vagy vaníliafagyival érdemes kínálni.
Fotó: Getty Images