Paradicsomos-hagymás cobbler kefires tésztával: alig van vele munka
Cikkek
Cékla minden mennyiségben: a 6 legjobb receptet mutatjuk
A chilis bab titka a fűszerezésben és a főzési időben rejlik
Ropogós
A legfinomabb gyümölcskenyér: az ünnepi asztalon is megállja a helyét
Gyors, mézeskalácsos muffin: krémmel is megkoronázhatod
Vaníliás tejpuncs téli estékre: krémes kortyolnivaló rummal
Szaftos, sajtos fasírtgolyók: sütőben sülnek aranybarnára
Így használd a fahéjat immunerősítésre: igazi csodaszer
A cobbler nem véletlenül bukkan fel kezdők és gyakorlott szakácsok repertoárjában egyaránt. Lazán, már-már hányaveti módon csak össze kell dobálni, és már kész is van.
Ha cobbler, akkor a desszert jut elsőként az ember eszébe, pedig ezt a végtelenül egyszerű ételt sósan is el lehet készíteni. Nem csak barack vagy szilva kerülhet a kívül ropogós, belül puha tészta alá, hanem - jelen esetben - paradicsom is, ráadásul minél többféle, annál jobb.
A tésztája sem csak liszt és vaj, a sós változatot kéksajt és kefir dúsítja, úgyhogy emiatt is érdemes kipróbálni, igazán különleges lesz az ízélmény. Az pedig már csak hab a tortán, hogy alig lesz vele dolgod, a munka oroszlánrészét a sütő végzi.
Paradicsomos cobbler
Hozzávalók 6 személyre
A tésztához:
- 15 dekagramm liszt
- 12.5 dekagramm kukoricadara
- 0.5 teáskanál sütőpor
- 0.5 teáskanál szódabikarbóna
- 0.5 teáskanál só
- 11 dekagramm hideg vaj
- 10 dekagramm kéksajt
- 2 deciliter kefir
- 1 teáskanál friss rozmaring
A paradicsomhoz:
- 2 kilogramm paradicsom (többféle)
- 1 nagy fej lilahagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál olívaolaj
- 2 evőkanál balzsamecet
- 1 evőkanál só
- 3 dekagramm liszt
Elkészítés:
A paradicsomhoz:
A paradicsomokat egyforma darabokra vágjuk − a kisebbeket (koktélparadicsom) egészben hagyjuk, a nagyobbakat hozzájuk alakítjuk. Egy tálba tesszük őket, hozzáadjuk a negyedelt lilahagymát, a vékony szeletekre vágott fokhagymát, megszórjuk a liszttel, majd az egészet összeforgatjuk az olívaolajjal és a balzsamecettel, végül megsózzuk. Az egészet átöntjük egy hőálló tálba.
A tésztához:
Robotgépben összekeverjük a lisztet, a kukoricadarát, a sütőport, a szódabikarbónát és a sót, hozzáadjuk a hideg vajkockákat, majd robotgéppel egyenletesre keverjük. Hozzáadjuk a kéksajtot és a kefirt, végül pedig a finomra vágott friss rozmaringot. Összedolgozzuk.
A tésztát kanállal egyenletesen eloszlatva a paradicsomra szaggatjuk (kb. úgy, mint az aranygaluskát), majd 180 fokos sütőben 55-60 perc alatt készre sütjük. Akkor jó, ha a teteje sötét aranysárga, alatta a paradicsom pedig szirupos, sűrű. A sütőből kivéve legalább 15 percig hagyjuk pihenni, mielőtt nekilátnánk felfalni.
Ha mégis maradnánk a desszertvonalon, akkor készítsük el ezt a fahéjas-körtés cobblert.
Fotó: Street Kitchen, Cover: Getty Images