Paradicsomos-hagymás cobbler kefires tésztával: alig van vele munka

cobbler
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A cobbler nem véletlenül bukkan fel kezdők és gyakorlott szakácsok repertoárjában egyaránt. Lazán, már-már hányaveti módon csak össze kell dobálni, és már kész is van.

Ha cobbler, akkor a desszert jut elsőként az ember eszébe, pedig ezt a végtelenül egyszerű ételt sósan is el lehet készíteni. Nem csak barack vagy szilva kerülhet a kívül ropogós, belül puha tészta alá, hanem - jelen esetben - paradicsom is, ráadásul minél többféle, annál jobb. 

A tésztája sem csak liszt és vaj, a sós változatot kéksajt és kefir dúsítja, úgyhogy emiatt is érdemes kipróbálni, igazán különleges lesz az ízélmény. Az pedig már csak hab a tortán, hogy alig lesz vele dolgod, a munka oroszlánrészét a sütő végzi.

Paradicsomos cobbler

paradicsomos cobbler

Hozzávalók 6 személyre:

A tésztához:

  • 15 dekagramm liszt
  • 12.5 dekagramm kukoricadara
  • 0.5 teáskanál sütőpor
  • 0.5 teáskanál szódabikarbóna
  • 0.5 teáskanál
  • 11 dekagramm hideg vaj
  • 10 dekagramm kéksajt
  • 2 deciliter kefir
  • 1 teáskanál friss rozmaring

A paradicsomhoz:

  • 2 kilogramm paradicsom (többféle)
  • 1 nagy fej lilahagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 2 evőkanál balzsamecet
  • 1 evőkanál
  • 3 dekagramm liszt
Recept idők

Elkészítés:

A paradicsomhoz:

A paradicsomokat egyforma darabokra vágjuk − a kisebbeket (koktélparadicsom) egészben hagyjuk, a nagyobbakat hozzájuk alakítjuk. Egy tálba tesszük őket, hozzáadjuk a negyedelt lilahagymát, a vékony szeletekre vágott fokhagymát, megszórjuk a liszttel, majd az egészet összeforgatjuk az olívaolajjal és a balzsamecettel, végül megsózzuk. Az egészet átöntjük egy hőálló tálba.

A tésztához:

Robotgépben összekeverjük a lisztet, a kukoricadarát, a sütőport, a szódabikarbónát és a sót, hozzáadjuk a hideg vajkockákat, majd robotgéppel egyenletesre keverjük. Hozzáadjuk a kéksajtot és a kefirt, végül pedig a finomra vágott friss rozmaringot. Összedolgozzuk.

A tésztát kanállal egyenletesen eloszlatva a paradicsomra szaggatjuk (kb. úgy, mint az aranygaluskát), majd 180 fokos sütőben 55-60 perc alatt készre sütjük. Akkor jó, ha a teteje sötét aranysárga, alatta a paradicsom pedig szirupos, sűrű. A sütőből kivéve legalább 15 percig hagyjuk pihenni, mielőtt nekilátnánk felfalni.

Ha mégis maradnánk a desszertvonalon, akkor készítsük el ezt a fahéjas-körtés cobblert.

Fotó: Street Kitchen, Cover: Getty Images

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük