Mézes-fokhagymás tofu nem csak vegáknak: jól megpirítva a legfinomabb
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Mivel a tofunak teljesen semleges az íze, szuperül lehet fűszerezni, magába szívja az aromákat, úgyhogy bátran ízesítsd.
Habár vega, sőt, ha méz helyett juharsziruppal készíted, teljesen vegán fogásról van szó, nem csak a húsmentesen étkezőknek ajánljuk. Nagyon finom és különleges ez az étel, ízekben gazdag: az egyszerre édes és sós, picit savanykás máz bevonja a kívülről ropogós, belülről puha tofut, mennyei lesz a végeredmény.
Mivel a tofu intenzív fűszerezést kap, a legjobb, ha natúrt választasz belőle, de ha még extrább élményre vágysz, füstölttel is kipróbálhatod. A keményítőnek két fontos feladata is van, úgyhogy ne hagyd ki belőle: egyrészt ettől lesz ropogós a tofu külseje, másrészt ettől lesz ragacsos a mézes-fokhagymás máz.
Ha van otthon/be tudsz szerezni szezámolajat, mindenképp azzal készítsd az ételt, de ha nem, másfajta mogyorós ízvilágú olajat is használhatsz. Citromlé helyett rizsecettel is ízesítheted a szószt, ha a kamrád tele van ázsiai ízesítőkkel. A szójaszószt és a citromlevet ízlés szerint adagold, de inkább picit édeskés legyen a máz, mint túl sós.
Mézes-fokhagymás tofu
Hozzávalók 4 személyre
- 300 gramm tofu
- 1 evőkanál növényi olaj
- 1.5 evőkanál keményítő
- ízlés szerint só, bors
- 3 ek szezámolaj
- 4 gerezd fokhagyma
- 3 evőkanál méz
- 1 evőkanál szójaszósz
- 1 tk citromlé
- szezámmag (a tálaláshoz)
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. Béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral.
A tofut vágjuk kb. 2 centis kockákra. Egy papírtörlő segítségével itassuk fel róluk a felesleges nedvességet. Tegyük egy tálba.
Öntsünk a tofura kb. 1 evőkanál olajat, forgassuk vele össze, majd sózzuk, borsozzuk, szórjunk rá 1 ek. keményítőt. Alaposan forgassuk egybe a fűszerekkel. Szórjuk az előkészített tepsire.
Toljuk a sütőbe kb. 20 percre, félidőnél forgassuk át, akkor jó, amikor itt-ott megpirul, ropogós a külseje.
Amíg sül a tofu, készítsük el a szószt: melegítsünk szezámolajat egy serpenyőben, majd adjuk hozzá a zúzott fokhagymát. 1 percig pirítsuk, vigyázzunk, ne égjen meg, majd adjuk hozzá a mézet, a szójaszószt és a citromlevet. A maradék fél ek. keményítőt keverjük össze 1 ek. hideg vízzel, majd öntsük a többihez folyamatos kevergetés mellett. Várjuk meg, míg gyöngyözni kezd a szósz és besűrűsödik. Kóstoljuk meg, ízlés szerint mehet még bele szójaszósz vagy citromlé.
Húzzuk le a tűzről a szószt, majd forgassuk bele a megsült tofut. Körettel, szezámmaggal megszórva kínáljuk.
Fotó: Getty Images