A tofu egészséges, de hogyan lesz igazán finom is?
Cikkek
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Húsmentes napot tartok, jó ötletnek tűnik a tofu, de mihez kezdjek vele: pirítsam, főzzem vagy süssem?
A tofuval nem alakult ki első alkalommal bensőséges viszonyom, furcsa állagú, íztelen, jellegtelen volt, nem tudtam se értelmezni, se kategóriába helyezni az élményt.
Aztán a kínai negyedben többször is ettem különböző állagú és ízű tofukat vagy tofut is tartalmazó ételeket, amelyek újra felkeltették addig szunnyadó érdeklődésemet a szójasajt iránt. Nem beszélve arról, hogy kiderült, a tofu mennyire remek megoldás húsmentes napokra.
A tofu sok más alapanyaggal, például a húsokkal ellentétben tényleg teljesen íz nélkül létezik magában, muszáj feldobni, turbózni, dolgozni rajta ahhoz, hogy valódi karaktere legyen. Most végigvesszük, mi mindent lehet tenni annak érdekében, hogy valóban emlékezetes legyen.
Préselés
Az első számú lépés, hogy a tofut mindig préselni kell egy kicsit felhasználás előtt. Nagyon sok vizet tartalmaz, ezért fontos ez a lépés. a préselés során egy csomó felesleges vizet kipasszírozunk belőle, így sokkal jobban képes lesz magába szívni a pác vagy a fűszerek ízeit. A folyamat egyszerű: a tofut egy papírtörlőre helyezzük, rá további papírtörlőt teszünk, majd valamilyen súlyt, konzerveket vagy egy nehéz serpenyőt. A legjobb, ha órákon át így marad, de már egy órányi préselés is csodákra képes.
Pác, pác, pác
A húsokkal ellentétben a tofu nem olaj alapú pácokkal működik együtt jól, hanem a savas bázisúakkal: a szójásokkal, az ecetesekkel és citromosokkal, ezeket érdemes előnyben részesíteni. Nem kell sajnálni az ízeket és a fűszereket, hiszen a tofu magában valóban jellegtelen.
Pirítás
A legegyszerűbb módszer a serpenyőben pirítás: a serpenyő legyen iszonyúan, füstölgően forró, az olaj is jobb, ha valamelyik hőállóbb fajta, például étolaj, nehogy elégjen idejekorán.
Olajban sütés
Ha igazán ropogós tofura vágyunk, a bő olajban sütés egy kevésbé egészséges, de annál hatékonyabb megoldás. Ilyenkor is fontos a préselés, és az extra ropogós állagért pedig érdemes némi étkezési keményítőbe forgatni a kockákra vágott tofut.
Sütőben sütés
Préselést és pácban hosszas, akár órákon át tartó ácsorgást követően sütőpapíros tepsire tesszük a tofut, majd magas hőfokon fél óra alatt megsütjük, félúton mindegyik darabot megforgatva.
És a rántotta
Ha pedig ki akarják próbálni, milyen a tojásmentes rántotta, ami tofuból készül, ahhoz itt találnak receptet.