Ropogósra sült mézes-narancsos kacsacombok: a páctól lesz szaftos a hús

narancsos-kacsacomb-recept
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A pirosra sült kacsacombok mézzel és naranccsal bolondítva bármelyik ünnepi asztalon megállják a helyüket.

A frissen sült, különleges fűszerezésű kacsacomb a karácsonyi lakoma nagy kedvence lehet. A narancs és a méz párosításában ezúttal sem fog csalódni senki. A nagy sürgés-forgásban a fogás óriási előnye, hogy gyorsan összeállítható, sütés közben pedig csak néha-néha kell ránézni.

Érdemes a húst hosszabb ideig pácolni, így lerövidítheted a sütési időt. Fontos, hogy a combokat először ne süsd magas hőfokon, különben nem lesznek omlósak. Kínálhatsz a húshoz hagymás tört, tepsis krumplit vagy akár párolt káposztát is. 

A megmaradt kacsazsírt érdemes félretenni, hisz a hűtőben sokáig eláll. Kenyérre kenve vagy bármilyen magyaros étel elkészítéséhez kiváló.

Mézes-narancsos kacsacombok

narancsos-kacsacomb

Hozzávalók 6 darabhoz

  • 6 db kacsacomb
  • 2 ek kacsazsír
  • 4 ek méz
  • 2 db narancs
  • 6 gerezd fokhagyma
  • 4 ág kakukkfű
  • bors
  • 1.5 dl fehérbor
Recept idők

Elkészítés:

A combokat tisztítsuk meg a maradék szőröktől, a bőrt irdaljuk be, de arra ügyeljünk, hogy ne vágjuk át teljesen. A hús mindkét oldalát sózzuk, borsozzuk ízlés szerint, és rendezzük kacsazsírral kikent tepsibe.

A mézet keverjük össze az egyik narancs levével, és kenjük be vele a combokat. Rakjuk melléjük a fokhagymagerezdeket, a kakukkfüvet, a másik narancsot felkarikázva. Fedjük le fóliával, ha van időnk, tegyük néhány órára a hűtőbe. Pácolás után öntsünk alá bort, tegyük vissza a fóliát, és toljuk előmelegített sütőbe.

Süssük 160 fokon körülbelül másfél órán át. A combokat félidőben fordítsuk meg, és folyamatosan locsoljuk a pecsenyelével. Amikor a hús puha, vegyük le a fóliát, és pirítsuk meg 190 fokon. 

Tálalásig tartsuk melegen.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük