
Ropogósra sült mézes-narancsos kacsacombok: a páctól lesz szaftos a hús

A pirosra sült kacsacombok mézzel és naranccsal bolondítva bármelyik ünnepi asztalon megállják a helyüket.
A frissen sült, különleges fűszerezésű kacsacomb a karácsonyi lakoma nagy kedvence lehet. A narancs és a méz párosításában ezúttal sem fog csalódni senki. A nagy sürgés-forgásban a fogás óriási előnye, hogy gyorsan összeállítható, sütés közben pedig csak néha-néha kell ránézni.
Érdemes a húst hosszabb ideig pácolni, így lerövidítheted a sütési időt. Fontos, hogy a combokat először ne süsd magas hőfokon, különben nem lesznek omlósak. Kínálhatsz a húshoz hagymás tört, tepsis krumplit vagy akár párolt káposztát is.
A megmaradt kacsazsírt érdemes félretenni, hisz a hűtőben sokáig eláll. Kenyérre kenve vagy bármilyen magyaros étel elkészítéséhez kiváló.
Mézes-narancsos kacsacombok

Hozzávalók 6 darabhoz
- 6 db kacsacomb
- 2 ek kacsazsír
- 4 ek méz
- 2 db narancs
- 6 gerezd fokhagyma
- 4 ág kakukkfű
- só
- bors
- 1.5 dl fehérbor
Elkészítés:
A combokat tisztítsuk meg a maradék szőröktől, a bőrt irdaljuk be, de arra ügyeljünk, hogy ne vágjuk át teljesen. A hús mindkét oldalát sózzuk, borsozzuk ízlés szerint, és rendezzük kacsazsírral kikent tepsibe.
A mézet keverjük össze az egyik narancs levével, és kenjük be vele a combokat. Rakjuk melléjük a fokhagymagerezdeket, a kakukkfüvet, a másik narancsot felkarikázva. Fedjük le fóliával, ha van időnk, tegyük néhány órára a hűtőbe. Pácolás után öntsünk alá bort, tegyük vissza a fóliát, és toljuk előmelegített sütőbe.
Süssük 160 fokon körülbelül másfél órán át. A combokat félidőben fordítsuk meg, és folyamatosan locsoljuk a pecsenyelével. Amikor a hús puha, vegyük le a fóliát, és pirítsuk meg 190 fokon.
Tálalásig tartsuk melegen.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!