Mézzel és zöldfűszerekkel sült zöldségek: ínyenc köret az ünnepi sültekhez

3
Nyomtatás
sult-zoldsegek
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Ez a köret egyszerű, mégis különleges, hisz az édes méz, a sütőben megkaramellizálódott zöldségek és a zöldfűszerek kombinációja igazán harmonikus és ünnepi.

A karácsonyi vacsorák  nagy kedvencei a különféle sültek, de a teljes élményhez elengedhetetlen a velük harmonizáló köret is. A mézzel és a zöldfűszerekkel sült zöldségek ízletesek, étvágygerjesztőek és még egészségesek is.

A téli zöldségek, a kelbimbó, a krumpli, a gyökérzöldségek kiváló alapanyagok, de tovább variálhatod a hozzávalókat, édesburgonyával, zellerrel vagy céklával még színesebb és ízgazdagabb lesz a köret.

A friss zöldfűszerekkel nem érdemes spórolni, a rozmaring remek választás, hisz nemcsak illatával, hanem ízével is harmonizál a mézzel, és nem nyomja el a zöldségek természetes aromáját. 

Mézes, zöldfűszeres sült zöldségek

karacsonyi-sult-zoldsegek-recept

Hozzávalók 4 személyre

  • 25 dkg kelbimbó
  • 4 db krumpli
  • 3 db közepes sárgarépa
  • 2 db fehérrépa
  • 2 db lila hagyma
  • 3 evőkanál méz
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 2 szál friss rozmaring
  • 2 szál friss kakukkfű
  • ízlés szerint só, bors
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 200 °C-ra. A zöldségeket pucoljuk meg, mossuk meg, és vágjuk fel hasonló méretű darabokra, hogy egyformán puhuljanak. 

Egy nagy tálban keverjük össze az olívaolajat, a mézet, a sót, a borsot és a friss rozmaringot, kakukkfüvet. Dobjuk bele a zöldségeket, és forgassuk át, hogy minden zöldségdarabot jól bevonjon a massza.

Béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral, majd rendezzük el benne a zöldségeket. Sütés közben néha forgassuk át őket. Körülbelül 30-35 perc alatt aranybarnára sülnek, kívül ropogósak, belül puhák lesznek.

Fotó forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket Tiktokon is!
@sobors.hu
Kövess minket az Instagramon