Mézzel és áfonyával sült zabpehely reggelire – Bármilyen gyümölccsel elkészítheted
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A zabpehelyből szinte már desszert lesz ebben a receptben, amelytől biztos jobb lesz a reggeled.
A zabkása egyre népszerűbb étel, sokan esküsznek rá, mások - talán az állaga miatt - nem kedvelik. A zabkását főként sportolók, egészséges életmódot folytatók szokták fogyasztani, de érdemes kipróbálnia mindenkinek, aki szeretné energia- és tápanyagdús reggelivel indítani a napját. Minél több összetevőt keversz bele, annál tartalmasabb lesz, de vigyázz, mert ha agyoncukrozod, akkor pont az ellenkező eredményt éred el vele.
Ha nem szereted a hagyományos zabkását, akkor próbáld ki az egyéjszakás változatot, garantáltan meg fog változni a véleményed. Ha pedig a klasszikus verziót kedveled, akkor sok gyümölccsel készítsd el. Egy fokkal még izgalmasabb, ha sütőben sütöd meg, így olyan lesz, mint egy sütemény, de ugyanúgy tökéletes reggeli. Készítheted olajos magvakkal, de chia maggal is, tehéntej helyett pedig növényi italt is adhatsz hozzá.
Mézzel és áfonyával sült zabpehely
Hozzávalók 4 adaghoz
- 90 gramm dió (apróra vágott)
- 170 gramm zabpehely (nagy szemű)
- 2 teáskanál fahéj (őrölt)
- 1 teáskanál sütőpor
- 0.5 kávéskanál só
- 1 csipet szerecsendió
- 350 milliliter tej
- 100 milliliter juharszirup vagy méz
- 2 darab tojás
- 3 evőkanál vaj (olvasztott)
- 2 teáskanál vaníliakivonat
- 300 gramm áfonya (friss vagy fagyasztott)
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
Egy 20x20-as tepsit vajazzunk ki. Egy tálban keverjük össze a zabpelyhet, a diót, a fahéjat, a szerecsendiót, a sütőport és a sót. Egy másik tálba öntsük bele a tejet, a juharszirupot vagy a mézet, a vaníliakivonatot, az olvasztott vaj felét és üssük bele a tojást.
Tegyünk félre egy marék áfonyát. A maradék gyümölcsöt szórjuk a tepsi aljára, majd öntsük rá a zabpelyhes keveréket, majd ezután a tejes keveréket is. Óvatosan rázogassuk össze a tepsit, hogy a folyadék mindenhol befedje a zabpelyhet. Szórjuk a tetejére a maradék áfonyát.
Süssük 40-45 percig, amíg a teteje aranybarna nem lesz. A maradék vajat közvetlenül tálalás előtt csurgassuk rá.
Fotó: Getty Images