
Így készítve a legfinomabb a Milánói sertésborda: jó sok sajttal megszórva az igazi

Cikkek


Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben

Omlós, kevert tésztás epertorta: joghurttól légies és puha
Ropogós

Krémes aioli, azaz fokhagymaszósz: tojás nélkül is mennyei

Csodaszép epres, joghurtkrémes süti: puha piskóta az alapja

Egészben sült csirke rozmaringgal: a citromos pác a titka

Isteni csokis keksz New York-i recept szerint: kívül ropog, belül omlik

5 hely, ahova érdemes beülni: Budapest legjobb burgerezőit mutatjuk
A sonkás-gombás raguval egybeforgatott tészta jó sok reszelt sajttal lesz megszórva, mellé pedig rántott sertésszelet kerül, laktató és elképesztően finom étel.
Nehéz dolog gyerekekre főzni, főleg, ha válogatós a lurkó. Én az voltam, megvoltak a tipikus kedvencek, amelyeken képes lettem volna elélni - az egyik ilyen a milánói tészta volt. Nem olaszos, inkább magyaros tésztás étel, sűrű paradicsomszósz gombával és sonkával egybeforgatva, a kakukkfűnek köszönhetően karakteres ízekkel. Gyerekkoromban csak a tésztát és a ragut ettem meg, aztán ahogy telt az idő, én is rákaptam arra a verzióra, amit úgymond a nagyok ettek, rántott karajjal.
A milánói sertésszelet gyorsan elkészül, nagyon bőséges fogás, de a fűszerezésével érdemes kicsit játszani. Kerülhet a raguba fokhagyma, oregánó vagy bazsalikom, hogy kicsit mediterrán hangulatú legyen, de simán só, bors fűszerezéssel is mennyei lesz.
Milánói sertésborda

Hozzávalók 4 személyre
- 500 gramm tészta (spagetti)
- 500 gramm gomba
- 1 fej hagyma
- 400 gramm sonka
- só és bors ízlés szerint
- 0.5 teáskanál kakukkfű
- 600 milliliter passzírozott paradicsom
- olaj szükség szerint
- 8 szelet sertéskaraj
- 2 darab tojás
- 1 bögre liszt
- 1 bögre zsemlemorzsa
- 20 dekagramm sajt
Elkészítés:
A tésztát a csomagoláson írtak szerint főzzük ki.
A finomra vágott hagymát kevés olajon pirítsuk meg, majd miután a hagyma összeesett (3-4 perc), szórjuk rá a csíkokra vágott sonkát, majd körülbelül 3-4 perc után a gombát is forgassuk a hagymához. Fűszerezzük sóval, borssal, kakukkfűvel, majd öntsük fel paradicsommal, rottyanásig főzzük.
A hússzeleteket klopfoljuk ki, majd panírozzuk be a megszokott módon (liszt, tojás, zsemlemorzsa), utána bő olajban süssük aranybarnára mindkét oldalán a húst.
Tálalás előtt a tésztát forgassuk egybe a sonkás-gombás raguval, majd szórjuk meg reszelt sajttal, rántott karajszeletet tegyünk a tészta mellé.
Fotó: Botos Claudia/Sóbors