Így készül a brit mince pie - Semmiféle darálthús nincs benne!
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Mindenkinek van egy kedvenc karácsonyi süteménye. Itthon a legtöbbeknek egyből a mákos/diós/gesztenyés bejgli ugrik be, esetleg a mézeskalács vagy az ünnepi fatörzstorta. Az én favoritom viszont igazi brit klasszikus, amitől évekig ódzkodtam, hála egy aprócska fordítási bakinak, ami szépen fenn is maradt a köztudatban.
Az angoloknál van ugyanis egy mince pie – azaz a nagyon csúnyán hangzó „vagdalt” pite - elnevezésű süteményke, aminek a töltelékét is mince meatnek, vagyis vagdalt húsnak hívják.
Valójában azonban semmiféle hús nem kerül a sütibe, csak a töltelékül szolgáló összeaprított aszalt gyümölcsök annyira hasonlítottak a darált húsra, hogy viccesen így nevezték el a fűszeres, gyümölcsös tölteléket.
A magyar fordítók azonban nem voltak vicces kedvükben, ezért itthon elterjedt a hír, hogy az angolok porcukorral megszórt, darált húsos pitét esznek ünnepekkor, aminél kevés gusztustalanabb dolgot hallani, a képeken viszont olyan tündérinek tűntek a csillagocskákkal díszített linzerkosárkák, hogy ki kellett próbálnom a saját verziómat. Így született meg ez a recept, lekvárral töltve, de persze csillagocskákkal. Azóta igazi családi klasszikus lett, amit minden ünnepkor követel a család, de persze bármikor elkészíthetitek, ugyanúgy óriási sikere lesz.
Miniatűr linzerkosárkák
Hozzávalók 4 adaghoz
- 30 dekagramm liszt
- 20 dekagramm Margarin/vaj
- 10 dekagramm cukor
- 1 teáskanál sütőpor
- 1 darab tojás
- 1 üveg lekvár
Elkészítés:
2. Ha letelt az idő, kinyújtjuk a tésztát. Ne legyen túl vastag, különben nem sül át. Pogácsaszaggatóval köröket vágunk ki belőle, aztán a mini muffin forma (a rendes muffin forma nem jó, a 24 lyukas verzió kell) kis kelyheibe nyomkodjuk, úgy hogy teljesen kitöltse, és a széleit is elfedje.
3. A maradék tésztát ismét kinyújtjuk, és kis, csillagformájú szaggatóval aprócska csillagokat szaggatunk ki belőle.
4. Ezután lekvárt kanalazunk a mélyedésekbe, nagyjából a forma feléig. Ne töltsük meg őket teljesen, mert a tészta még nő a sütőben, és ha kibugyog a lekvár a formából, akkor odaég, és nem lesz finom. A lekvár tetejére helyezzünk egy csillagot, és ismételjük meg az összes mini pitécskénél. Ezután a tetejüket lekenhetjük felvert tojással, de ez teljesen opcionális, csak szép színe lesz tőle.
5. 180 fokon addig sütjük, míg enyhén aranybarna színe nem lesz a kosárkák szélének. Vigyázzunk, fogyasztás előtt hagyjuk őket hűlni, ugyanis a forró lekvárral nagyon megégethetjük magunkat, úgyhogy akármilyen csábító is az illata, nem éri meg, hogy azonnal beleharapjunk. (Szomorú tapasztalat.) Tálalás előtt szórjuk meg porcukorral.