Lassú tűzön főtt marhahús Mississippiből: hidegen is tökéletes
Amennyire időigényes a Mississippi-marha elkészítése, olyannyira hálás fogás. Különleges szafttal készül, amit a pepperoni paprikának, a majonéznek és az almaecetnek köszönhet.
Már régóta szerettem volna tépett marhahúst készíteni. Viszont az egyetlen dolog, ami visszatartott tőle eddig, az az elkészítési idő, hiszen a lassú tűzön főtt, tépett marhához legalább 4, de inkább 6 óra szükségeltetik.
Ezt a gátat leküzdve magamban, végül nekiálltam, és egy számomra is elképesztően jó fogás született ebből a szenvedélyből.
Ami igazán különlegessé tette a tépett húst, az a majonézes, petrezselymes, almaecetes, tejszínes keverék, amit édes és csípős pepperonival, illetve savanyított chilipaprikákkal spékeltem meg.
Mississippi-marha
Hozzávalók 4 személyre
A húshoz:
- 60 dkg marhafelsál
- 2.5 tk só
- 2 tk őrölt fekete bors
- 100 g liszt
- 3 ek olívaolaj
- 4 ek sózatlan vaj
- 2 db csemege pepperoni (savanyított)
- 2 db csípős pepperoni (savanyított)
- 2 db savanyított chilipaprika
- 2 db sárgarépa
- 2 db burgonya
A mártáshoz:
- 70 g majonéz
- 6 ek almaecet
- 1 csokor friss petrezselyem
- 1.5 ek őrölt csemege pirospaprika
- 200 ml tejszín
Elkészítés:
A húst tisztítsuk meg. Ha egy nagyobb darabot veszünk, egyben is megsüthetjük, de célszerű két, egyforma darabra vágnunk, hogy lerövidítsük a főzési időt.
A krumplikat és a répákat hámozzuk meg, majd vágjuk fel negyedekre.
Ezután sóval és őrölt borssal alaposan dörzsöljük be a húsdarabokat, majd forgassuk meg a lisztben.
Vegyünk elő egy serpenyőt, majd hevítsük fel benne az olívaolajat. Tegyük bele a belisztezett húsokat, és minden oldalukat 2-2 perc alatt pirítsuk le. Így kérgesíthetjük a húst, hogy az a hosszú főzési idő alatt se száradjon ki.
Ezután vegyünk elő egy magas és nagy méretű lábost vagy akár fazekat is.
Tegyük bele a húsokat egymás mellé, majd tegyük köré a pepperoni paprikákat és a chilit, illetve a vajat is.
Ha ezzel elkészültünk, készítsük el a mártást, amivel alaposan megkenjük majd a húst, többször is.
Egy tálban keverjük össze az almaecetet, a majonézt, az apróra vágott petrezselymet, az őrölt pirospaprikát és a tejszínt.
Ha már szép, homogén az állaga, készen is áll rá, hogy beborítsa a húst.
Egy kenőecset segítségével alaposan kenjük be a lábasban fekvő húsok oldalát.
Ezután a lehető legalacsonyabb lángon, fedő alatt, kezdjük el főzni a húst és a paprikákat.
Időnként ellenőrizzük, hogy nem főtt-e el a hús alól az összes lé, illetve szaft. Ha úgy tűnik, hogy igen, kenjük meg a húsokat ismét, illetve 1,5 óráként forgassuk is meg a húsokat, hogy minden oldalukat azonos ideig érje a hő.
Elképzelhető, hogy a hús lábas felőli oldala picit megkaramellizálódik, de pánikra semmi ok. Forgassuk meg a húsokat, keverjük át a körülöttük lévő paprikákat, és bátran adjunk az alaphoz is a mártásból.
Csak arra kell figyelni, hogy nehogy leégjen. Ha esetleg elfogyna a mártás, 1-2 dl vízzel vagy akár tejszínnel is pótolhatjuk.
Az íze nem fog elveszni, csupán lágyulhat a csípőssége, amit a chilik és a pepperonik adnak.
A teljes főzési idő a hús minőségétől is függ, de általában 4-6 óra között alakul.
3-3,5 óra elteltével adjuk hozzá a felvágott sárgarépákat és a krumplit. Ettől kap egy pluszízt, illetve a krumpliban lévő keményítőtől sűrűbb is lesz.
A hús akkor lesz jó, ha már két villával szét lehet szedni, komolyabb erőfeszítés nélkül.
Hogyha ez az állapot már megvan, érdemes a húsokat „széttépkedni”, átforgatni a szaftos mártásban, majd további 20-30 percet főzni, hogy belül is átjárják az ízek.
Tálaláshoz kínáljunk hozzá krumplipürét, ami tökéletes harmóniát teremt majd a csípős, savanykás, pikáns marhahússal.
-
2024-03-17 09:28:01
-
2024-03-09 07:52:01
-
2024-02-23 08:32:00
Fotók: Horváth Kitti Gabriella/Sóbors
Olvasd el ezt is!