Lassú tűzön főtt marhahús Mississippiből: hidegen is tökéletes

Mississippi-marha
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Amennyire időigényes a Mississippi-marha elkészítése, olyannyira hálás fogás. Különleges szafttal készül, amit a pepperoni paprikának, a majonéznek és az almaecetnek köszönhet.

Már régóta szerettem volna tépett marhahúst készíteni. Viszont az egyetlen dolog, ami visszatartott tőle eddig, az az elkészítési idő, hiszen a lassú tűzön főtt, tépett marhához legalább 4, de inkább 6 óra szükségeltetik. 

Ezt a gátat leküzdve magamban, végül nekiálltam, és egy számomra is elképesztően jó fogás született ebből a szenvedélyből. 

Ami igazán különlegessé tette a tépett húst, az a majonézes, petrezselymes, almaecetes, tejszínes keverék, amit édes és csípős pepperonival, illetve savanyított chilipaprikákkal spékeltem meg.

Mississippi-marha

Mississippi-marha

Hozzávalók 4 személyre

A húshoz:

  • 60 dkg marhafelsál
  • 2.5 tk
  • 2 tk őrölt fekete bors
  • 100 g liszt
  • 3 ek olívaolaj
  • 4 ek sózatlan vaj
  • 2 db csemege pepperoni (savanyított)
  • 2 db csípős pepperoni (savanyított)
  • 2 db savanyított chilipaprika
  • 2 db sárgarépa
  • 2 db burgonya

A mártáshoz:

  • 70 g majonéz
  • 6 ek almaecet
  • 1 csokor friss petrezselyem
  • 1.5 ek őrölt csemege pirospaprika
  • 200 ml tejszín
Recept idők

Elkészítés:

A húst tisztítsuk meg. Ha egy nagyobb darabot veszünk, egyben is megsüthetjük, de célszerű két, egyforma darabra vágnunk, hogy lerövidítsük a főzési időt.

A krumplikat és a répákat hámozzuk meg, majd vágjuk fel negyedekre.

Ezután sóval és őrölt borssal alaposan dörzsöljük be a húsdarabokat, majd forgassuk meg a lisztben.

Vegyünk elő egy serpenyőt, majd hevítsük fel benne az olívaolajat. Tegyük bele a belisztezett húsokat, és minden oldalukat 2-2 perc alatt pirítsuk le. Így kérgesíthetjük a húst, hogy az a hosszú főzési idő alatt se száradjon ki. 

Ezután vegyünk elő egy magas és nagy méretű lábost vagy akár fazekat is. 

Tegyük bele a húsokat egymás mellé, majd tegyük köré a pepperoni paprikákat és a chilit, illetve a vajat is. 

Ha ezzel elkészültünk, készítsük el a mártást, amivel alaposan megkenjük majd a húst, többször is.

Egy tálban keverjük össze az almaecetet, a majonézt, az apróra vágott petrezselymet, az őrölt pirospaprikát és a tejszínt. 

Ha már szép, homogén az állaga, készen is áll rá, hogy beborítsa a húst. 

Egy kenőecset segítségével alaposan kenjük be a lábasban fekvő húsok oldalát. 

Ezután a lehető legalacsonyabb lángon, fedő alatt, kezdjük el főzni a húst és a paprikákat. 

Időnként ellenőrizzük, hogy nem főtt-e el a hús alól az összes lé, illetve szaft. Ha úgy tűnik, hogy igen, kenjük meg a húsokat ismét, illetve 1,5 óráként forgassuk is meg a húsokat, hogy minden oldalukat azonos ideig érje a hő. 

Elképzelhető, hogy a hús lábas felőli oldala picit megkaramellizálódik, de pánikra semmi ok. Forgassuk meg a húsokat, keverjük át a körülöttük lévő paprikákat, és bátran adjunk az alaphoz is a mártásból. 

Csak arra kell figyelni, hogy nehogy leégjen. Ha esetleg elfogyna a mártás, 1-2 dl vízzel vagy akár tejszínnel is pótolhatjuk.

Az íze nem fog elveszni, csupán lágyulhat a csípőssége, amit a chilik és a pepperonik adnak. 

A teljes főzési idő a hús minőségétől is függ, de általában 4-6 óra között alakul. 

3-3,5 óra elteltével adjuk hozzá a felvágott sárgarépákat és a krumplit. Ettől kap egy pluszízt, illetve a krumpliban lévő keményítőtől sűrűbb is lesz.

A hús akkor lesz jó, ha már két villával szét lehet szedni, komolyabb erőfeszítés nélkül. 

Hogyha ez az állapot már megvan, érdemes a húsokat „széttépkedni”, átforgatni a szaftos mártásban, majd további 20-30 percet főzni, hogy belül is átjárják az ízek.

Tálaláshoz kínáljunk hozzá krumplipürét, ami tökéletes harmóniát teremt majd a csípős, savanykás, pikáns marhahússal.

Fotók: Horváth Kitti Gabriella/Sóbors

Ezt is szeretjük