Pihe-puha, mogyorókrémmel töltött kifli: kiadós leves után tökéletes desszert
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Az édes tölteléket még izgalmasabbá teheted, ha egy maréknyi durvára vágott mogyorót vagy diót szórsz rá.
A mogyorókrémmel töltött kifli igazi álomsüti, elképesztően finom, jólesik belőle minden falat, úgyhogy érdemes dupla adagban készíteni.
Az én családomban a mogyoró nagy kedvenc, szeretjük sósan is ropogtatni, és persze édesen, különböző süteményekbe csempészve. A mogyorókrém szinte minden desszertet csodássá tesz, egyszerűen gofrira kenve is mennyei, de kevert tésztákban is elfér, a legfinomabb azonban akkor lesz, ha töltelékként használod. Persze ha nem vagy mogyorókrémpárti, akkor próbáld ki lekvárral vagy citromkrémmel töltve.
Mogyorókrémmel töltött kifli
Hozzávalók 4 személyre
- 25 dkg finomliszt
- 7 g porélesztő
- 2 evőkanál cukor
- 0.5 dl tej
- 10 dkg vaj
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 darab tojássárgája
- 1 evőkanál tejföl
- mogyorókrém ízlés szerint
- 1 darab tojás a kenéshez
- porcukor a szóráshoz (opcionális)
Elkészítés:
A lisztet szitáljuk keverőtálba. A közepébe ássunk mélyedést, ide szórjuk bele az élesztőt és a cukrot, majd öntsük rá a meleg tejet. Várjunk néhány percet (5-8 perc), míg az élesztő felfut, majd adjuk hozzá az olvasztott vajat, vaníliás cukrot, tojássárgáját, tejfölt, gyúrjunk belőle tésztát.
A begyúrt tésztát takarjuk le konyharuhával, kelesszük 1-2 óra alatt a duplájára.
A megkelt tésztát osszuk két cipóba.
Az egyiket enyhén lisztezett felületen nyújtsuk ki kör alakúra (30 cm átmérőjű), majd kenjük meg a mogyorókrémmel.
A másik tésztacipót is nyújtsuk ki, helyezzük rá a krémmel lekent tésztára, majd vágjuk 10-12 szeletre a tésztát (úgy, mintha pizzát vagy tortát szeletelnénk). A szeleteket kenjük meg még egy kis krémmel, majd tekerjük fel, formázzunk belőlük kiflit.
A kifliket helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire, kenjük meg őket felvert tojással, utána toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe. 15-20 perc alatt süssük aranybarnára, tálalásnál szórjuk meg porcukorral a kifliket.
Fotó: Botos Claudia/Sóbors