![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Villámgyors mogyoróvajas keksz: energiadús és egészséges ropogtatnivaló
![mogyoróvajas keksz cover](https://kep.index.hu/1/0/2978/29783/297838/29783807_28a74fc9a2265cb54336a034dfb505a6_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Vaj és mogyoró? Édes és sós? A mogyoróvaj az angolszász étkezési kultúrában megszokott és elterjedt élelmiszer, a mogyoróvajas-lekváros kenyér minden gyerek uzsonnásdobozába belekerül. Itthon egyre inkább népszerű, de még mindig kevésbé, mint a mogyorókrém. Pedig érdemes kipróbálni, mert isteni finom keksz készülhet belőle.
Bár a mogyoróvaj kalóriatartalma magasabb, mint a mogyorókrémé, érdemes ezt enni, mert sokkal egészségesebb. Tápanyagokban gazdag és rengeteg jó, azaz telítetlen zsírt tartalmaz. Ezen kívül E-vitamin, magnézium, kálium és B6-vitamin is van benne. Ne idegenkedjünk tőle, vegyünk egy üveggel vagy készítsük el házilag, és próbáljuk ki.
Az amerikai édességeket is feldobja
Ha nem szendvicsre szeretnénk kenni, akkor kiváló sütemény-alapanyag. Ez a recept egy gyorsan elkészíthető mogyoróvajas kekszet tartalmaz, amely kívül ropog, belül krémesen elolvad a szájban. Egyébként a többi klasszikus amerikai édességbe, például a brownie-ba vagy a muffinba is kiválóan illik a mogyoróvaj, különlegesebb, izgalmasabb lesz tőle a sütemény.
Milyenek legyenek a hozzávalók?
Fontos, hogy a recepthez sótlan vajat használjunk, hogy a mogyoróvaj íze még jobban érvényesüljön. Arra kell figyelni, hogy hozzáadott cukortól mentes fajtát válasszunk vagy készítsünk. A sütemény másik alappillére a barna vagy a nádcukor, amelytől a keksz omlósabb, lágyabb lesz, és az íze is sokkal karakteresebbé válik.
A mogyoróvajas keksz is tovább variálható csokidarabkákkal vagy aszalt gyümölcsökkel. A másik nagy előnye, hogy a sütőből kivéve szinte azonnal ehető.
Mogyoróvajas keksz
![mogyoróvajas keksz recept](https://kep.index.hu/1/0/2978/29783/297837/29783789_de93b7a3d6eff61d5b090700b35ca10c_wm.jpg)
Hozzávalók 4 adaghoz
- 200 gramm liszt (lehet fele sima és fele tönköly)
- 200 gramm mogyoróvaj
- 14 dekagramm barna cukor (lehet nádcukor is)
- 5 dekagramm cukor (lehet barna vagy nád)
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 darab tojás
- 1 teáskanál sütőpor
- 0.25 teáskanál só
- 100 gramm vaj
- 150 milliliter tej
Elkészítés:
Tegyük a vajat és a mogyoróvajat egy nagy tálba. Egy kézi vagy elektromos mixerrel keverjük jól össze, aztán tegyük hozzá a cukrot, és azzal is dolgozzuk tovább. Tegyük hozzá a tojást, a vaníliás cukrot és a tejet, és keverjük simára. A száraz hozzávalókat, vagyis a lisztet, a sütőport és a sót is keverjük össze, és utána forgassuk össze a többi hozzávalóval.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Vegyünk ki evőkanállal kis gombócokat a tésztából, és egymástól néhány centiméterre helyezzük el a sütőpapíron. Egy villával alakzatokat is rajzolhatunk bele. Ha a villa beleragad a tésztába, mártsuk bele egy kis cukorba, és úgy rajzoljunk vele.
Süssük körülbelül 10-12 percig, addig amíg a szélei aranybarnák nem lesznek. Utána rögtön vegyük ki a sütőből, hogy a belseje puha maradjon. Ha picit ropogósabb kekszeket szeretnénk, még süthetjük őket pár percig. Ha kibírjuk, hagyjuk őket kihűlni evés előtt.
Fotó: Szász Eszter / Sóbors
Olvasd el ezt is!