Villámgyors mogyoróvajas keksz: energiadús és egészséges ropogtatnivaló

4
Nyomtatás
mogyoróvajas keksz cover
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Vaj és mogyoró? Édes és sós? A mogyoróvaj az angolszász étkezési kultúrában megszokott és elterjedt élelmiszer, a mogyoróvajas-lekváros kenyér minden gyerek uzsonnásdobozába belekerül. Itthon egyre inkább népszerű, de még mindig kevésbé, mint a mogyorókrém. Pedig érdemes kipróbálni, mert isteni finom keksz készülhet belőle.

Bár a mogyoróvaj kalóriatartalma magasabb, mint a mogyorókrémé, érdemes ezt enni, mert sokkal egészségesebb. Tápanyagokban gazdag és rengeteg jó, azaz telítetlen zsírt tartalmaz. Ezen kívül E-vitamin, magnézium, kálium és B6-vitamin is van benne. Ne idegenkedjünk tőle, vegyünk egy üveggel vagy készítsük el házilag, és próbáljuk ki. 

Az amerikai édességeket is feldobja

Ha nem szendvicsre szeretnénk kenni, akkor kiváló sütemény-alapanyag. Ez a recept egy gyorsan elkészíthető mogyoróvajas kekszet tartalmaz, amely kívül ropog, belül krémesen elolvad a szájban. Egyébként a többi klasszikus amerikai édességbe, például a brownie-ba vagy a muffinba is kiválóan illik a mogyoróvaj,  különlegesebb, izgalmasabb lesz tőle a sütemény. 

Milyenek legyenek a hozzávalók?

Fontos, hogy a recepthez sótlan vajat használjunk, hogy a mogyoróvaj íze még jobban érvényesüljön. Arra kell figyelni, hogy hozzáadott cukortól mentes fajtát válasszunk vagy készítsünk. A sütemény másik alappillére a barna vagy a nádcukor, amelytől a keksz omlósabb, lágyabb lesz, és az íze is sokkal karakteresebbé válik. 

A mogyoróvajas keksz is tovább variálható csokidarabkákkal vagy aszalt gyümölcsökkel. A másik nagy előnye, hogy a sütőből kivéve szinte azonnal ehető. 

Mogyoróvajas keksz

mogyoróvajas keksz recept

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 200 gramm liszt (lehet fele sima és fele tönköly)
  • 200 gramm mogyoróvaj
  • 14 dekagramm barna cukor (lehet nádcukor is)
  • 5 dekagramm cukor (lehet barna vagy nád)
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 darab tojás
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 0.25 teáskanál
  • 100 gramm vaj
  • 150 milliliter tej
Recept idők

Elkészítés:

Tegyük a vajat és a mogyoróvajat egy nagy tálba. Egy kézi vagy elektromos mixerrel keverjük jól össze, aztán tegyük hozzá a cukrot, és azzal is dolgozzuk tovább. Tegyük hozzá a tojást, a vaníliás cukrot és a tejet, és keverjük simára. A száraz hozzávalókat, vagyis a lisztet, a sütőport és a sót is keverjük össze, és utána forgassuk össze a többi hozzávalóval.

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Vegyünk ki evőkanállal kis gombócokat a tésztából, és egymástól néhány centiméterre helyezzük el a sütőpapíron. Egy villával alakzatokat is rajzolhatunk bele. Ha a villa beleragad a tésztába, mártsuk bele egy kis cukorba, és úgy rajzoljunk vele.

Süssük körülbelül 10-12 percig, addig amíg a szélei aranybarnák nem lesznek. Utána rögtön vegyük ki a sütőből, hogy a belseje puha maradjon. Ha picit ropogósabb kekszeket szeretnénk, még süthetjük őket pár percig. Ha kibírjuk, hagyjuk őket kihűlni evés előtt. 

 Fotó: Szász Eszter / Sóbors

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon