Krémes padlizsáncurry mogyoróvajjal dúsítva – Hús nélkül is ízbomba fogás
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Elképesztően ízgazdag ez a vega, sőt vegán fogás, amellyel még egy húsevőnek sem lesz semmilyen problémája.
Kicsit részrehajló ez a recept, mert a két kedvencem, a padlizsán és a mogyoróvaj is szerepel az alapanyagok között. A padlizsán óriási szerelem, bármilyen formában imádom, például ebben a könnyed salátában.
Az utóbbi időben a curry lett a másik favoritom, mert nem elég, hogy nagyon hamar elkészül, elképesztő ízkavalkádot hoz létre. Készítheted hússal, mint ezt a csirkés változatot, de halból is, valamint teljesen húsmentesen. Az összes fajtában az a közös, hogy nagyon intenzíven fűszerezett ételt takar. A curry szót egyébként csak Indián kívül használják, az angolok hívják így az ilyen fajta fogásokat.
Ettől a recepttől se ijedj meg, olyan ízkavalkádot kapsz, hogy nem győzöl majd repetázni. És az is biztos, hogy éhes sem maradsz utána.
Mogyoróvajas padlizsáncurry
Hozzávalók 4 adaghoz
- 2 darab padlizsán
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 fej hagyma (közepes)
- 2 gerezd fokhagyma
- ízlés szerint chili
- 1 kávéskanál reszelt gyömbér
- 3 teáskanál curry (por)
- 250 milliliter kókuszkrém
- 500 milliliter víz
- 2 evőkanál szójaszósz
- 3 evőkanál mogyoróvaj (krémes)
- 0.5 darab lime vagy citrom leve
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors
Elkészítés:
A padlizsánt vágjuk kockákra. Nem kell kicsikre. A hagymát, a fokhagymát és a chilit is vágjuk apróra.
Tegyünk egy serpenyőt a tűzre, és várjuk meg, amíg teljesen felhevül. (Én wokot használtam.) Csak így zsiradék nélkül pirítsuk meg benne a padlizsánt, majd vegyük ki egy tányérra. Öntsük a serpenyőbe az olajat, és dinszteljük meg a hagymát, tegyük rá a fokhagymát, majd jöhet a chili és a gyömbér. Szórjuk meg curryvel, öntsük rá a kókuszkrémet, a vizet és a szójaszószt, kanalazzuk bele a mogyoróvajat. Tegyük vissza a padlizsánt, sózzuk, borsozzuk.
Várjuk meg, amíg felforr, utána vegyük közepesre a lángot, és hagyjuk 20-25 percig rotyogni, hogy besűrűsödjön. Vegyük le a tűzről és locsoljuk meg lime vagy citrom levével. Annyira intenzív az íze, hogy bőven elég, ha főtt rizzsel tálaljuk.
Fotó: Szász Eszter / Sóbors