Villámgyors indiai curry kókusztejjel – Hallal készül a krémes, pikáns fogás

hal curry cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Bármilyen fehér húsú halból isteni lesz ez a laktató és izgalmas fogás, amelyből ne sajnáld az egzotikus fűszereket.

A curry nagyon intenzíven fűszerezett ételt takar, ezt a kifejezést csak Indián kívül használják, az angolok hívják így az ilyen fajta fogásokat. A krémes, kicsit vagy akár nagyon pikáns szószban főzhetsz húst, de zöldséget is, például karfiolt, ahogy ebben a receptben is olvashatod. Még mindig a vegetáriánus vonalnál maradva, a curry brokkoliból és édeskrumpliból is isteni, érdemes ezt is elkészítened. A húsok kedvelői pedig a csirkés változatot próbálják ki. 

Az a jó a curryben, hogy nagyon gyorsan elkészül, tápláló és izgalmas fogás. Ha túl fűszeresnek találod, a kókusztej lágyít rajta. Ha még könnyedebb verzióban készítenéd el, és szereted a halat, érdemes kipróbálnod az alábbi receptet, már csak azért is, mert nem győzzük hangsúlyozni, mennyire fontos a megfelelő mennyiségű halfogyasztás. A legjobb, ha tengeri, fehér húsú fajtából készül a curry. 

Halas curry

halcurry

Hozzávalók 4 személyre

  • 3 szelet fehér húsú halfilé
  • 2 evőkanál olaj
  • 1 fej hagyma (közepes)
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál gyömbér
  • 1 evőkanál garam masala
  • 1 teáskanál kurkuma
  • 1 teáskanál római kömény
  • 1 kávéskanál koriandermag
  • 1 kávéskanál chilipor
  • 1 kávéskanál
  • 0.5 kávéskanál bors
  • 1 doboz paradicsomkonzerv (darabos)
  • 400 milliliter kókusztej
  • a tálaláshoz koriander (friss)
Recept idők

Elkészítés:

A halról szedjük le a bőrét, majd kockázzuk fel. Ellenőrizzük, hogy nincs-e benne szálka. A friss gyömbért, a hagymát és a fokhagymát vágjuk egészen apróra.

Egy serpenyőben melegítsük fel az olajat, és dinszteljük üvegesre a hagymát. Adjuk hozzá a gyömbért és a fokhagymát, és még fél percig pirítsuk őket együtt. Adjuk hozzá a fűszereket, sózzuk, borsozzuk és jó alaposan keverjük össze. Adjuk hozzá a halat, a paradicsomkonzervet, öntsük rá a kókusztejet, majd takarjuk le az edényt. Vegyük le a hőmérsékletet, és várjuk meg, amíg a szósz besűrűsödik és a hal megpuhul.

Friss korianderrel és basmati rizzsel tálaljuk.

Fotó. Getty Images

Ezt is szeretjük