Krémes, mogyoróvajas torta: hihetetlenül omlós a tésztája

4
Nyomtatás
mogyorosvajas-torta
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A mogyoróvajat rengeteg mindenhez felhasználhatod, akár még a pirítós megkenéséhez is. Kényelmes, finom, és tökéletesen illik például süteményekbe is.

A mogyoróvaj egy igen masszív, sokszor ajkakat összetapasztóan intenzív ízű kence, viszont pont ettől lesz remek kiegészítője egy tortának vagy aprósüinek. Ezúttal egy könnyen elkészíthető, tepsis süteményt mutatunk, amelynek a tetejére úgy kerül a mogyoróvaj, mint egy máz.

Az omlós tésztába vaj, olaj, író és vaníliakivonat is kerül, így hihetetlenül puha lesz. Egyszerűen nem fogsz tudni betelni vele!

Mogyoróvajas torta

mogyorosvajas-torta

Hozzávalók 25 x 38 cm-es formához cm átmérőjű formához

A tésztához:

  • 260 g búzaliszt
  • 300 g kristálycukor
  • 1 tk. szódabikarbóna
  • 0.5 tk.
  • 250 ml víz
  • 170 g vaj
  • 120 g darabos mogyoróvaj
  • 60 ml olívaolaj
  • 2 db tojás
  • 120 ml író
  • 1 tk. vaníliakivonat

A mázhoz:

  • 130 g kristálycukor
  • 80 ml tej
  • 1 ek. vaj
  • 80 g darabos mogyoróvaj
  • 0.5 tk. vaníliakivonat
Recept idők

Elkészítés:

A sütőt melegítsük elő 175 fokra. Kenjük ki a tepsit vajjal, majd tegyük félre.

Egy közepes tálban keverjük össze a lisztet, a cukrot, a szódabikarbónát és a sót.

Egy lábasban melegítsük össze a vajat és a vizet, majd vegyük le a tűzről, és keverjük bele a mogyoróvajat és az olajat. 

Egy kis tálban habverővel verjük fel a tojásokat, adjuk hozzá az írót és a vaníliakivonatot. Állandó keverés mellett adjuk hozzá a lisztes keverékhez.

Végezetül a lisztes keveréket keverjük össze a többi hozzávalóval.

A tésztát öntsük bele az előkészített tepsibe, majd az előmelegített sütőben süssük kb. 20-25 percig.

Amíg sül a süti, készítsük el a mázat. Ehhez keverjük össze a cukrot, a tejet és a vajat egy lábasban. Állandó keverés mellett forraljuk fel, majd főzzük kb. 2 percig.

Ezután vegyük le a tűzről. Keverjük bele a mogyoróvajat és a vaníliakivonatot.

Végezetül öntsük rá a közben elkészült süteményre ezt a mennyei mázat, majd sütőrácson hagyjuk kihűlni a sütit. A tetejére kerülő máz nem fog megszilárdulni, de pont ez a lényege, hiszen így marad krémes, a piskóta pedig omlós.

Fotó forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket Tiktokon is!
@sobors.hu
Kövess minket az Instagramon