
Pihe-puha mogyoróvajas sütemény: csak keverj össze mindent
Készítsd el ezt az omlós, mogyoróvajas süteményt, a család új kedvence lesz! Lekvárral megkenve isteni reggeli válik belőle.
A mogyoróvaj egy igen masszív, sokszor ajkakat összetapasztóan intenzív ízű kence, viszont pont ettől lesz remek kiegészítője egy tortának vagy aprósüinek. Ezúttal egy könnyen elkészíthető, tepsis süteményt mutatunk, amelynek a tetejére úgy kerül a mogyoróvaj, mint egy máz.
Az omlós tésztába vaj, olaj, író és vaníliakivonat is kerül, így hihetetlenül puha lesz. Egyszerűen nem fogsz tudni betelni vele!
A sütőt melegítsük elő 175 fokra. Kenjük ki a tepsit vajjal, majd tegyük félre.
Egy közepes tálban keverjük össze a lisztet, a cukrot, a szódabikarbónát és a sót.
Egy lábasban melegítsük össze a vajat és a vizet, majd vegyük le a tűzről, és keverjük bele a mogyoróvajat és az olajat.
Egy kis tálban habverővel verjük fel a tojásokat, adjuk hozzá az írót és a vaníliakivonatot. Állandó keverés mellett adjuk hozzá a lisztes keverékhez.
Végezetül a lisztes keveréket keverjük össze a többi hozzávalóval.
A tésztát öntsük bele az előkészített tepsibe, majd az előmelegített sütőben süssük kb. 20-25 percig.
Amíg sül a süti, készítsük el a mázat. Ehhez keverjük össze a cukrot, a tejet és a vajat egy lábasban. Állandó keverés mellett forraljuk fel, majd főzzük kb. 2 percig.
Ezután vegyük le a tűzről. Keverjük bele a mogyoróvajat és a vaníliakivonatot.
Végezetül öntsük rá a közben elkészült süteményre ezt a mennyei mázat, majd sütőrácson hagyjuk kihűlni a sütit. A tetejére kerülő máz nem fog megszilárdulni, de pont ez a lényege, hiszen így marad krémes, a piskóta pedig omlós.
Fotó forrása: Getty Images
@sobors.hu