Mennyei habos-almás sütemény: a tésztája elképesztően omlós

2
Nyomtatás
hascover
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Az illatos almás sütemény tésztája a vajtól és a tejföltől laza szerkezetű lesz, napok múlva is puha marad. Persze csak akkor, ha marad belőle.

Itt az ősz, bár még nem érezteti magát igazán, a piacokon mégis teljes pompájukban ragyognak a szezonális kedvencek. Idesorolandó az alma is. Igaz, egész évben lehet kapni, mégis ilyenkor van szezonja a gyümölcsből készült finomságoknak. Nagy kedvenc az almás pite, mely rengetegféle változatban készülhet. Érdemes kipróbálni diós tésztával vagy szabolcsiasan.

Az almás sütemények közt kedvelt még a habos verzió, melyben a töltelék omlós tésztán terül el, a tetejére pedig habkorona kerül. A különlegesebb ízélmény kedvéért feldobhatod a tölteléket, jól állnak neki az őszi hangulatot idéző fűszerek, a fahéj mellett mással is kiemelheted az alma aromáját. Ilyen a szegfűszeg, csillagánizs, kardamom vagy egy kis darab reszelt gyömbér.

Omlós, habos-almás sütemény

hact

Hozzávalók 6 személyre

Töltelék:

  • 1 kg alma
  • 140 g cukor
  • 1 darab citrom
  • 1 teáskanál fahéj

Tészta:

  • 4 darab tojás
  • 20 dkg vaj
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 40 dkg liszt
  • 1 csomag sütőpor
  • tejföl szükség szerint
  • vaj és liszt a formához
  • 2 evőkanál cukor
Recept idők

Elkészítés:

Töltelék:

A megmosott, meghámozott almákat reszeljük le.

A lereszelt almát tegyük lábasba, adjuk hozzá a cukrot, a citrom levét, reszelt héját és a fahéjat. Az almát pároljuk puhára, utána tegyük félre. Nyomkodjuk ki belőle a nedvességet.

Tészta:

A tojásokat válasszuk szét.

A tojássárgáját a puha vajjal és a vaníliás cukorral keverjük habosra.

A lisztet szitáljuk tálba, adjuk hozzá a sütőport, majd adjuk a tojássárgás keverékhez. Kezdjük el összeállítani a tésztát, adjunk hozzá annyi tejfölt (evőkanalanként adagolva), amennyit felvesz. Lágy, picit ragacsos tésztát kell kapni.

A tepsit (20x30 cm-es) kenjük ki vajjal, szórjunk rá kevés lisztet. A tésztát simítsuk kanál segítségével a formába.

A tészta tetejére kenjük rá az almás tölteléket, utána toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe 25-30 percre.

A maradék tojásfehérjét verjük kemény habbá a 2 evőkanál cukorral.

A tojáshabot simítsuk az almás töltelék tetejére, majd toljuk vissza a 140 fokos sütőbe 15-20 percre.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon