Pirosra sült, szaftos sertéstarja: a hús olyan puha, hogy szétolvad az ember szájában
A sertéstarja még a legegyszerűbb fűszerezéssel készítve is tökéletes lesz, a hús szaftos, ezért bátran lehet tepsiben is sütni.
Ha valami laktatót készítenél kevés munkával, a tepsis fogások bizonyulnak a legjobb döntésnek. Az alábbi receptben a hús és a köret együtt készülnek, így nem kell gondolkodnod, mit kínálj a tarja mellé, ráadásul a sütőt sem kell duplán járatni.
Az omlós és isteni tarja titka a pácolási időben rejlik: minél több ideig áll a fűszeres marinádban, annál puhább és finomabb lesz. Érdemes előző este összeállítani a pácot, beleforgatni a húst, és másnap mehet is a sütőbe a zöldségekkel együtt.
Hogy a krumpli ne legyen száraz és unalmas, szalonnát is tegyél alá, így a kisült zsír ízesíti, miközben szaftos is lesz. A sütést alacsony hőfokon, fedő alatt indítsd, majd miután megpuhult a hús és a zöldség is, utána emeld csak fel a hőfokot, így szépen megpirul kívülről, belül viszont omlós lesz.
A tarjaszeletekről itassuk fel a nedvességet, sózzuk, borsozzuk mindkét felüket.
Az olívaolajat, a mustárt, a zúzott fokhagymát, a pirospaprikát és az oregánót keverjük össze egy tálban. Forgassuk bele a tarjaszeleteket a pácba. Fedjük le a tálat, majd tegyük a hűtőbe minimum 6 órára, de inkább egy éjszakára.
Melegítsük elő a sütőt 160 fokra.
A szalonnát vágjuk csíkokra, a krumplit pucoljuk meg, vágjuk karikákra. A paradicsomot és a paprikát mossuk meg, vágjuk szintén karikákra.
Kenjünk ki zsírral egy (minimum 23x33 centis) tepsit, majd szórjuk bele a szalonnát. Oszlassuk el rajta a krumplikarikákat a paradicsommal és paprikával rétegezve. A tetejét sózzuk, borsozzuk. Helyezzük el rajta a tarjaszeleteket, majd fedjük le a tepsit fóliával (vagy a tetejével).
Toljuk a sütőbe, nagyjából 90 percig süssük. Vegyük le róla a fóliát: ha már könnyen belemegy a villa a húsba és a krumpliba, vegyük feljebb a hőfokot 200 fokra, majd toljuk vissza még 10-15 percre, míg megpirul a teteje.
Fotó: Sági-Kühn Zsófia/Sóbors
@sobors.hu