Sajttal és tejföllel sült karfiol: selymes szószban puhul a zöldség
Nem lesz vele sok munka, ráadásul gyorsan megsül, úgyhogy akár hétköznap este is összedobhatod ezt a finom vega fogást.
A karfiol az egyik legcsodásabb zöldség, rengeteg változatos fogás készülhet belőle, amelyek mind isteni finomak. Nagy kedvenc a rántott karfiol, a rakott karfiol vagy a rózsákból készült leves.
A karfiolleves több változatban is kipróbálható, ízletes magyarosan vagy krémleves formájában is. A minap én is karfiolkrémleves készítésére adtam a fejem, és a már bevált tejfölös helyett egy pikánsabb változatnak szavaztam bizalmat. A selymes lé gazdag ízű, mely nagyon jólesik ebben a februári bolondos időjárásban. A leves elég tartalmas, de azért utána egy kis palacsintára vagy fánkra senki nem fog nemet mondani.
A karfiolt szedjük rózsáira, ízesítsük sóval és borssal, majd kevés olívaolajjal forgassuk egybe. Ezután a rózsákat borítsuk sütőpapírral bélelt tepsire, és toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe, és süssük világos színűre (10-15 perc).
A hagymát vágjuk finomra, és magas falú edényben, kevés olajon dinszteljük üvegesre.
A vizet vagy alaplét öntsük a hagymára, majd adjuk hozzá a megpucolt, kockákra vágott krumplit és a sült karfiolt. A levest főzzük addig, míg a zöldségek megpuhulnak. A levest főzés közben sóval és borssal ízesítsük.
Miután a zöldségek megpuhultak, adjuk hozzá a mustárt, majd botmixerrel pürésítsük. Ezután a tejszínt keverjük a leveshez, és főzzük még néhány percig.
A kész levest kínáljuk friss fűszernövényekkel megszórva, krutonnal vagy sült karfiollal.
Fotó: Botos Claudia/Sóbors
@sobors.hu