Pénztárcabarát kefires fánkgolyó: dagasztás és kelesztés nélkül készül

kfcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A pénztárcabarát, sütőporos fánk gyorsan elkészül. Szerény finomság, mely egyetlenegy alapanyagtól lesz hihetetlenül puha, ez pedig a kefir.

Sokféle fánkreceptet találni: vannak egész különlegesek, idesorolandó az Ekler vagy a spanyolok kedvence, a churros. A bő választékban találni szerényebbeket is, melyek nem a hagyományos módon készülnek. Ezekben az esetekben kimarad az élesztő, nem kell hosszasan pihentetni a tésztát, helyette sütőpor teszi légiesebbé a fánkot.

A fánk akkor az igazi, ha az aranybarnára sült külseje ropogós, belül pedig puha. A sütőporos fánknál a lágy textúráról a kefir gondoskodik. A tésztát vaníliás cukor ízesíti, de ha szereted a citrusféléket, akkor bátran dobd fel citrom vagy narancs reszelt héjával.

Kefires fánkgolyó

kfct

Hozzávalók 4 személyre

Fánk:

  • 2 darab tojás
  • 1.5 dl kefir
  • 20 dkg liszt
  • 1 csipet
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • olaj a sütéshez

Tálalás:

  • porcukor ízlés szerint
  • lekvár ízlés szerint
Recept idők

Elkészítés:

A tojásokat a kefirrel keverjük simára.

A lisztet forgassuk egybe a sóval, sütőporral és a vaníliás cukorral.

A lisztes keveréket a tojásossal keverjük össze.

A fánkmasszát kanál segítségével szaggassuk bő, forró olajba, és süssük aranybarnára.

A fánkokat porcukorral meghintve, lekvárral kínáljuk.

Fotó: Botos Claudia/Sóbors

Ezt is szeretjük