
Pénztárcabarát kefires fánkgolyó: dagasztás és kelesztés nélkül készül

A pénztárcabarát, sütőporos fánk gyorsan elkészül. Szerény finomság, mely egyetlenegy alapanyagtól lesz hihetetlenül puha, ez pedig a kefir.
Sokféle fánkreceptet találni: vannak egész különlegesek, idesorolandó az Ekler vagy a spanyolok kedvence, a churros. A bő választékban találni szerényebbeket is, melyek nem a hagyományos módon készülnek. Ezekben az esetekben kimarad az élesztő, nem kell hosszasan pihentetni a tésztát, helyette sütőpor teszi légiesebbé a fánkot.
A fánk akkor az igazi, ha az aranybarnára sült külseje ropogós, belül pedig puha. A sütőporos fánknál a lágy textúráról a kefir gondoskodik. A tésztát vaníliás cukor ízesíti, de ha szereted a citrusféléket, akkor bátran dobd fel citrom vagy narancs reszelt héjával.
Kefires fánkgolyó

Hozzávalók 4 személyre
Fánk:
- 2 darab tojás
- 1.5 dl kefir
- 20 dkg liszt
- 1 csipet só
- 1 csomag sütőpor
- 1 csomag vaníliás cukor
- olaj a sütéshez
Tálalás:
- porcukor ízlés szerint
- lekvár ízlés szerint
Elkészítés:
A tojásokat a kefirrel keverjük simára.
A lisztet forgassuk egybe a sóval, sütőporral és a vaníliás cukorral.
A lisztes keveréket a tojásossal keverjük össze.
A fánkmasszát kanál segítségével szaggassuk bő, forró olajba, és süssük aranybarnára.
A fánkokat porcukorral meghintve, lekvárral kínáljuk.
Fotó: Botos Claudia/Sóbors
Olvasd el ezt is!