
Sajttal és tejföllel sült karfiol: selymes szószban puhul a zöldség

Nem lesz vele sok munka, ráadásul gyorsan megsül, úgyhogy akár hétköznap este is összedobhatod ezt a finom vega fogást.
Néha jólesik húsmentes napot tartani, hiszen zöldségekből is készülhetnek laktató és finom ételek, főleg, ha valamilyen szósszal összeforgatva sülnek. Most az egyik nagy kedvencet, a karfiolt vettük alapul, amelyet krémsajttal, tejföllel, cheddar és gouda sajttal kevertünk egybe, majd a sütőben pirosra sütöttük.
Ha a krémesre sült zöldség és a selymes szósz mellé valami ropogós elemre is vágysz, borítsd be a tetejét pirult zsemlemorzsával, tökéletes kontrasztot képez majd az alappal. Ha pedig a picit tömény szószt szeretnéd könnyedebbé, frissebbé tenni, használj több tejfölt és kevesebb krémsajtot, illetve keverj bele zöldfűszereket is, legyen az snidling vagy petrezselyem.
Sajttal és tejföllel sült karfiol

Hozzávalók 6 személyre
- 1 kilogramm karfiol
- 250 gramm krémsajt
- 120 gramm tejföl
- 180 gramm cheddar sajt
- 180 gramm gouda sajt
- 1 tk fokhagymapor
- 2 ek snidling (friss)
- ízlés szerint só, bors
- vaj (a kenéshez)
Elkészítés:
A karfiolt szedjük kisebb rózsákra. Dobjuk őket forrásban lévő vízbe, majd 6-8 perc alatt főzzük félkeményre. Szűrjük le, tegyük félre.
Melegítsük elő a sütőt 220 fokra. Vajazzunk ki egy 23x33 centis tepsit.
Egy tálban keverjük össze a krémsajtot, a tejfölt, a kétféle reszelt sajtot és a fokhagymaport. Forgassuk bele a karfiolrózsákat és az összeaprított snidlinget. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint.
Kanalazzuk az egészet az előkészített tepsibe. Toljuk a sütőbe 20-25 percre, míg a sajt megolvad és megpirul.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!