
Tejfölös karfiolkrémleves hűvös napokra: tápláló és nagyon finom

Cikkek


Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben

Pihe-puha citromos muffin: joghurttól lesz lágy a tésztája
Ropogós

Krémes leves sült karfiolból: könnyed, mégis tápláló fogás

Krémsajttal töltött jalapeño paprika: pirosra sült bacon öleli körbe

Könnyed, pufi felhőpalacsinta: joghurtos a légies tészta

Isteni tojásos pite tortillalapból: cottage cheese teszi krémessé

Babos pástétom olajbogyóval: tartalmas szendvicskrém zöldségekből
A selymes, mennyei leves egyszerűen készül, szürcsölheted bögréből, vagy kínálhatod szép levesestányéron sült karfiolrózsával megkoronázva.
Hideg időben testnek és léleknek egyaránt ajándék a meleg leves, ami lehet hagyományos hús- vagy gulyásleves, de a krémleveseket is jólesik kanalazni. A krémlevest akár bögrében is szürcsölheted, vagy díszes tányérban szervírozva ezernyi izgalmas feltéttel dobhatod fel.
A leggyakrabban krutonnal kerül az asztalra a krémleves, pedig sült zöldségekkel, ropogós baconnel vagy vajas galuskával is gazdagabbá teheted.
Tejfölös karfiolkrémleves

Hozzávalók 4 személyre
- 1 fej karfiol
- 2 darab sárgarépa
- 1 fej vöröshagyma
- kevés vaj vagy olaj
- só, bors ízlés szerint
- 2 darab babérlevél
- 300 gramm tejföl
- 1 ek. étkezési keményítő
Elkészítés:
A karfiolt szedjük rózsáira, mossuk meg.
A megtisztított sárgarépát karikázzuk fel.
A megtisztított vöröshagymát vágjuk finomra, kevés olajon vagy vajon dinszteljük üvegesre, majd dobjuk rá a karfiolrózsákat és a sárgarépát, fűszerezzük sóval, borssal, babérlevéllel, végül öntsük fel annyi vízzel, amennyi ellepi (körülbelül 1 liter). Főzzük puhára a zöldségeket.
A tejfölt és az étkezési keményítőt keverjük egybe.
Amikor a zöldségek megpuhultak, vegyük le a lángot a leves alatt, a babérlevelet távolítsuk el. Botmixerrel pürésítsük a levet, utána kapcsoljuk vissza a a lángot.
A levesből 2-3 merőkanállal szedjünk a tejfölre, keverjük csomómentesre, majd csorgassuk vissza a levesre. Keverjük össze, 2-3 perc múlva zárjuk el a lángot.
A krémlevest tálalhatjuk krutonnal, a levesből kimentett karfiolrózsával vagy sült hagymával.
Fotó: Getty Images