Tejfölös karfiolkrémleves hűvös napokra: tápláló és nagyon finom

tklcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A selymes, mennyei leves egyszerűen készül, szürcsölheted bögréből, vagy kínálhatod szép levesestányéron sült karfiolrózsával megkoronázva.

Hideg időben testnek és léleknek egyaránt ajándék a meleg leves, ami lehet hagyományos hús- vagy gulyásleves, de a krémleveseket is jólesik kanalazni. A krémlevest akár bögrében is szürcsölheted, vagy díszes tányérban szervírozva ezernyi izgalmas feltéttel dobhatod fel.

A leggyakrabban krutonnal kerül az asztalra a krémleves, pedig sült zöldségekkel, ropogós baconnel vagy vajas galuskával is gazdagabbá teheted.

Tejfölös karfiolkrémleves

tklct

Hozzávalók 4 személyre

  • 1 fej karfiol
  • 2 darab sárgarépa
  • 1 fej vöröshagyma
  • kevés vaj vagy olaj
  • só, bors ízlés szerint
  • 2 darab babérlevél
  • 300 gramm tejföl
  • 1 ek. étkezési keményítő
Recept idők

Elkészítés:

A karfiolt szedjük rózsáira, mossuk meg.

A megtisztított sárgarépát karikázzuk fel.

A megtisztított vöröshagymát vágjuk finomra, kevés olajon vagy vajon dinszteljük üvegesre, majd dobjuk rá a karfiolrózsákat és a sárgarépát, fűszerezzük sóval, borssal, babérlevéllel, végül öntsük fel annyi vízzel, amennyi ellepi (körülbelül 1 liter). Főzzük puhára a zöldségeket.

A tejfölt és az étkezési keményítőt keverjük egybe.

Amikor a zöldségek megpuhultak, vegyük le a lángot a leves alatt, a babérlevelet távolítsuk el. Botmixerrel pürésítsük a levet, utána kapcsoljuk vissza a a lángot.

A levesből 2-3 merőkanállal szedjünk a tejfölre, keverjük csomómentesre, majd csorgassuk vissza a levesre. Keverjük össze, 2-3 perc múlva zárjuk el a lángot.

A krémlevest tálalhatjuk krutonnal, a levesből kimentett karfiolrózsával vagy sült hagymával.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük