Házi müzliszelet aszalt gyümölcsökkel és magvakkal: gyors reggelinek is tökéletes

müzliszelet
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Indítsd a napot müzliszelettel, nem nehezíti el a gyomrod, mégis jóllakat, délig biztosan pörögni fogsz tőle.

A müzliszelet kicsik és nagyok kedvence, miközben finom nassolnivaló, energiával is feltölt a rostban gazdag zabpehelynek, a különféle magvaknak és aszalt gyümölcsöknek hála. A receptet ízlés szerint alakíthatod, készülhet mandulával, dióval, mogyoróval, de vegyesen is, mehet bele mazsola, aszalt áfonya, barack, szilva, de szárított almaszirommal is isteni.

Ha szeretnéd, a méz egy részét barna cukorra cserélheted, vaj helyett pedig kókuszolajat is használhatsz. Készíthetsz vastagabb vagy vékonyabb szeleteket, ez attól függ, hogy mekkora tepsit használsz.

A müzliszelet nagy előnye, hogy sokáig eláll, ráadásul könnyen csomagolható, viheted iskolába vagy a munkahelyedre, tökéletes reggeli vagy uzsonna lesz.

Müzliszelet

müzliszelet2

Hozzávalók 12 szelethez

  • 230 gramm zabpehely
  • 100 gramm magvak (mandula, kesu, mogyoró)
  • 150 gramm méz
  • 50 gramm vaj
  • 1 tk vaníliakivonat
  • 1 nagy csipet
  • 100 gramm mazsola
  • 100 gramm aszalt vörös áfonya
  • 20 gramm szárított almaszirom
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra, béleljünk ki sütőpapírral egy sütőlapot.

A magvakat vágjuk kisebb darabokra, nem kell túl finomra. Szórjuk a zabpehellyel együtt az előkészített sütőlapra, oszlassuk el rajta, süssük 5 percig, utána keverjük át, majd tegyük vissza még 5 percre, míg enyhén megpirul, de nem kell barnának lennie.

A mézet és a vajat melegítsük össze egy kis lábasban. Mikor elolvadt a vaj, vegyük le a tűzről, keverjük bele a vaníliát és a sót.

Az enyhén pirult zabpelyhet és magvakat borítsuk egy tálba, majd öntsük rájuk a mézes vajat, keverjük egybe. Keverjük bele a mazsolát, az áfonyát és az összeaprított almaszirmot is.

Béleljünk ki sütőpapírral egy 20x20 centis tepsit (lehet picit nagyobb is, ha vékonyabb szeleteket szeretnénk). Öntsük bele a keveréket, oszlassuk el benne, nyomkodjuk jó alaposan bele, hogy mikor kihűl, vágható legyen, egyben maradjon.

Tegyük a hűtőbe 2 órára, majd mikor kihűlt, szeleteljük.

Fotó: Sági Zsófia/Sóbors

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon