Vajpuha, omlós csoda a skót vajas keksz, vagyis a shortbread
A shortbread se nem rövid, se nem kenyér. A régies elnevezés egy utánozhatatlanul puha, omlós, elképesztően vajas teasüteményt takar.
Citrusrajongók, figyelem! Ez a csupa narancs vajas keksz egy igazi álom, csak imádni lehet, egyszerre gyümölcsös, közben a vajtól nagyon omlós, az étcsokis borítás pedig felteszi az i-re a pontot. Az eredeti recept a TikTokon jött velem szembe, és ezen a szuper gasztroblogon találtam meg a részletes leírását. Nem érdemes változtatni rajta, de ha édesszájú vagy, tejcsokiba mártsd a rudakat.
Az alapja a shortbread, vagyis a skót vajas keksz, amely hagyományosan egy rész cukorból, két részből vajból és három rész lisztből áll. Az alábbi recept annyiban tér el ettől, hogy kiegészült narancshéjjal és -lével, illetve egy kevés keményítő is került bele. Utóbbi abban segít, hogy kívülről ropogós, belül omlós legyen a süti.
A vajas keksz melegen még puha és törékeny, úgyhogy várd meg, míg teljesen kihűl, csak utána mártsd bele a csokiba. Az étcsokihoz érdemes adni egy kevés olajat, úgy picit folyósabb lesz, könnyebb lesz belemártani a kekszet, és sokkal fényesebb lesz, miután megköt.
A cukrot öntsük egy tálba, majd reszeljük bele a két narancs héját. Mozsoljuk össze a cukorral.
A lisztet, a keményítőt és a sót keverjük össze egy másik tálban, adjuk hozzá a narancsos cukrot, majd kockázzuk bele a hideg vajat, morzsoljuk vele össze. Adjuk hozzá a vaníliakivonatot és 40 ml frissen facsart narancslevet, majd kezdjük el összeállítani a tésztát. Szép, egynemű gombóc lesz belőle.
Ha összeállt, csomagoljuk folpackba, majd tegyük a hűtőbe 30 percre.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
Nyújtsuk ki a tésztát két sütőpapír között 1 centiméter vastag, 22x24 centis téglalapra. Utána vágjuk a téglalapot széltében félbe, majd 1 centiméter széles csíkokra.
Béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral. Tegyük rá a csíkokat. Toljuk a sütőbe 15-18 percre, míg aranybarnák nem lesznek. Hagyjuk őket teljesen kihűlni.
A csokit olvasszuk meg vízgőz felett a kókuszolajjal/olajjal együtt. Öntsük az olvasztott csokit egy minél keskenyebb, magasabb pohárba.
Mártsuk a kekszeket félig az olvasztott csokiba, a felesleget hagyjuk lecsöpögni, majd tegyük őket sütőpapírral bélelt tepsire. Tegyük hűvös helyre, várjunk, míg megköt rajtuk a csoki, majd kínálhatjuk is.
Fotó: Sági-Kühn Zsófia/Sóbors
@sobors.hu