Ropogós narancsos keksz étcsokiba mártva: nem lehet betelni vele

Nyomtatás
narancsos-keksz2
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Ha nem kedveled a gejl, nagyon krémes sütiket, ez a narancsos-étcsokis keksz a neked való, nagyon omlós a tésztája, és napokig eláll.

Citrusrajongók, figyelem! Ez a csupa narancs vajas keksz egy igazi álom, csak imádni lehet, egyszerre gyümölcsös, közben a vajtól nagyon omlós, az étcsokis borítás pedig felteszi az i-re a pontot. Az eredeti recept a TikTokon jött velem szembe, és ezen a szuper gasztroblogon találtam meg a részletes leírását. Nem érdemes változtatni rajta, de ha édesszájú vagy, tejcsokiba mártsd a rudakat.

Az alapja a shortbread, vagyis a skót vajas keksz, amely hagyományosan egy rész cukorból, két részből vajból és három rész lisztből áll. Az alábbi recept annyiban tér el ettől, hogy kiegészült narancshéjjal és -lével, illetve egy kevés keményítő is került bele. Utóbbi abban segít, hogy kívülről ropogós, belül omlós legyen a süti.

A vajas keksz melegen még puha és törékeny, úgyhogy várd meg, míg teljesen kihűl, csak utána mártsd bele a csokiba. Az étcsokihoz érdemes adni egy kevés olajat, úgy picit folyósabb lesz, könnyebb lesz belemártani a kekszet, és sokkal fényesebb lesz, miután megköt.

Narancsos-csokis keksz

narancsos-keksz

Hozzávalók 36 darabhoz

Keksz:

  • 100 g cukor
  • 2 db bionarancs
  • 260 g liszt
  • 60 g keményítő
  • 1 csipet
  • 130 g vaj
  • 2 tk vaníliakivonat

Máz:

  • 150 g étcsokoládé
  • 2 tk kókuszolaj/olaj
Recept idők

Elkészítés:

A cukrot öntsük egy tálba, majd reszeljük bele a két narancs héját. Mozsoljuk össze a cukorral.

A lisztet, a keményítőt és a sót keverjük össze egy másik tálban, adjuk hozzá a narancsos cukrot, majd kockázzuk bele a hideg vajat, morzsoljuk vele össze. Adjuk hozzá a vaníliakivonatot és 40 ml frissen facsart narancslevet, majd kezdjük el összeállítani a tésztát. Szép, egynemű gombóc lesz belőle. 

Ha összeállt, csomagoljuk folpackba, majd tegyük a hűtőbe 30 percre.

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.

Nyújtsuk ki a tésztát két sütőpapír között 1 centiméter vastag, 22x24 centis téglalapra. Utána vágjuk a téglalapot széltében félbe, majd 1 centiméter széles csíkokra.

Béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral. Tegyük rá a csíkokat. Toljuk a sütőbe 15-18 percre, míg aranybarnák nem lesznek. Hagyjuk őket teljesen kihűlni.

A csokit olvasszuk meg vízgőz felett a kókuszolajjal/olajjal együtt. Öntsük az olvasztott csokit egy minél keskenyebb, magasabb pohárba.

Mártsuk a kekszeket félig az olvasztott csokiba, a felesleget hagyjuk lecsöpögni, majd tegyük őket sütőpapírral bélelt tepsire. Tegyük hűvös helyre, várjunk, míg megköt rajtuk a csoki, majd kínálhatjuk is.

Fotó: Sági-Kühn Zsófia/Sóbors

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon