Abbahagyhatatlan hókifli naranccsal a tésztájában: puha és omlós

vaníliás kifli cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Készíts elő egy gyönyörű kekszesdobozt, abba tedd a frissen sült, illatos hókifliket, míg nem kínálod őket.

A téli ünnepek elmaradhatatlan aprósüteménye a hókifli, avagy vaníliás kifli, amelyből tényleg nem lehet eleget sütni. Az elkészítése is egyszerű, csak a tésztát kell kicsit pihentetni, mielőtt megformázod, de utána a sütés nagyon gyorsan megvan. A családban ennek a receptnek az alapján készül a hókifli. Ha nem fogy el azonnal, akkor fém sütisdobozban érdemes tartanod. Ha szereted a kekszeket, akkor ezeket a csokiba mártott kókuszos holdakat is süsd meg, szintén jól fognak esni.

A hókiflit egy kis narancshéjjal és narancslével még téliesebbé varázsolhatod, a vidám színű déligyümölcs az amúgy is porhanyós tésztának nagyon finom pluszízt és állagot ad. Attól függően, hogy mennyire szeretnéd érezni a tésztában a narancs héját, nagyobb vagy kisebb lyukú reszelőn reszeld le. Fontos, hogy a narancs kezeletlen legyen. 

Narancsos hókifli

vaníliás kifli recept

Hozzávalók 40 darabhoz:

  • 350 gramm liszt
  • 80 gramm porcukor
  • 120 gramm darált mandula vagy dió
  • 1 csipet
  • 250 gramm vaj (hideg)
  • 1 darab bionarancs héja
  • 1 darab vaníliarúd
  • díszítéshez porcukor
Recept idők

Elkészítés:

A lisztet keverjük össze a darált mandulával vagy dióval, a porcukorral és a sóval. Adjuk hozzá a felkockázott vajat, a narancs héját és a vaníliarúd kikapart magját, morzsoljuk össze az ujjunkkal, és gyúrjunk belőle egynemű tésztát. Ha nem áll össze, akkor egy kis narancslevet is adhatunk hozzá, a kisült kiflik is finomabbak lesznek így. 

Tegyük egy folpackba, és tegyük 1 órára a hűtőbe pihenni. 

Vegyünk ki kis darabokat a tésztából, sodorjunk belőlük ceruzavastagságú rudakat, és készítsünk belőlük hold- vagy patkóformát, majd tegyük őket sütőpapírral bélelt tepsire.

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.

Süssük 12-14 percig a kifliket. A tetejük ilyenkor még kicsit puha, de az nem baj. 

Kicsit hagyjuk hűlni, majd szórjuk meg porcukorral. 

Fotó: Szász Eszter / Sóbors

Ezt is szeretjük