Ropogós narancsos keksz étcsokiba mártva: nem lehet betelni vele
Ha nem kedveled a gejl, nagyon krémes sütiket, ez a narancsos-étcsokis keksz a neked való, nagyon omlós a tésztája, és napokig eláll.
Egy minimális munka és egy adag türelem szükséges ennek a keksznek az elkészítéséhez: nagyon egyszerűen és gyorsan összeállítható, viszont a rengeteg vaj miatt pihennie kell a hűtőben pár órát sütés előtt, hogy ne folyjon szét a tepsin.
A klasszikus, omlós vajas keksz ezúttal narancsos ízesítést kapott, így illatos, aromás, még finomabb, igazi téli sütemény, amely nagyon jól fog esni egy csésze kávé vagy tea mellé. Hogy még különlegesebb legyen, kardamommal érdemes fűszerezni a tésztát, de ez akár el is hagyható, ha nem kedveled annyira a karakteres fűszert.
A lisztet, a kardamomot, a szódabikarbónát és a sót keverjük össze egy tálban.
A puha vajat és a cukrot keverjük habosra. Keverjük bele a tojást, a narancshéjat és -levet is.
Fokozatosan adagolva keverjük bele a lisztes keveréket is, míg össze nem áll a tészta.
Készítsünk a tésztából egy hosszú rudat, majd csomagoljuk folpackba. Tegyük a hűtőbe minimum 3-4 órára.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra, béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral.
Vágjuk a tésztarudat kb. fél centi vastag szeletekre, majd tegyük őket a tepsire, hagyjunk köztük helyet.
Süssük őket kb. 10-12 percig, míg az aljuk halványbarna nem lesz.
Hagyjuk őket hűlni a tepsin pár percig.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu