Melyik ébreszt jobban, a zöld tea vagy a kávé?

zöld tea
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Reggel van, csörög az óra, és az első dolog, ami eszünkbe jut, a kávéfőző beüzemelése, hogy pár perccel később már kortyolgathassuk is az élénkítő nedűt.

Engem már a kávé illata is felébreszt, amit csak tovább fokoz a pillanat, amikor belekortyolok és megérzem az ízét. Egyszerűen nem tudom elképzelni a reggeleimet nélküle. A reggeli kávét a munkahelyemen további két kávé követi, az utolsót legkésőbb délután háromkor fogyasztom el. Hogy felébredek-e? A kávé - nálam legalábbis - úgy működik, hogy nagyon gyorsan élénkít, de aztán ugyanilyen gyorsan el is múlik a hatása. De mi a helyzet, ha más élénkítő italt, mondjuk zöld teát iszunk? 

Az, hogy ki mivel issza az italát teljesen változó. Van, aki szerint csak az eszpresszó a kávé, a többi csak humbug, van, aki hatalmas bögre tejeskávéval kezdi a napot. Ugyanígy a teát is sokféleképpen fogyasztjuk, üresen, citrommal, tejjel vagy mézzel és ezek kombinációjával. Vajon melyiktől pattan ki jobban a szemünk és pörög az agyunk a munkában, a kávétól vagy a teától, egészen pontosan a zöld teától?

kávé ivás

Kávé vagy zöld tea?

A kávé fő hatóanyaga a koffein, amitől felébredünk és felélénkülünk. Koffein a teában, így a zöld teában is található, csak nem ekkora mennyiségben. Egy csésze kávéban átlagosan 100 milligramm koffein van, a zöld teában a harmada, és bár ez jóval kevesebb és az élénkítő hatás sem jelentkezik olyan hirtelen, mint a kávénál, viszont mivel a teában található koffein lassabban és egyenletesebben szívódik fel, jóval tovább ébren tart. A zöld teát érdemes pontosan, precízen elkészíteni, hogy az élvezeti értéke és a hatása is tökéletes legyen. 

zöld tea 1

A túl sok koffein sem jó

Ha gyorsan akarunk felébredni, nyilvánvalóan a kávé a jobb megoldás, de ha tovább akarunk koncentráltak maradni, akkor igyunk inkább egy teát. A zöld tea az élénkítő hatása mellett antioxidánsokban is gazdag. Arra ügyeljünk, hogy egyik ital fogyasztását se vigyük túlzásba, mert a túlzott koffeinbevitel ingerlékenységet, kézremegést és szabálytalan szívverést is okozhat. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon