Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Annyira laktató, hogy ebédként is helytáll a töltött melegszendvics, ráadásul még tojásban is megmártózik, mielőtt a serpenyőbe kerül.
Ha idén újítanál, és a klasszikus töltött káposzta vagy sült kacsacomb helyett mást tennél az asztalra, próbáld ki a mázas sült sonkát! Bár időigényes a receptje, a tényleges munka minimális vele, a sütő végzi az oroszlánrészét.
Fontos, hogy ne nyers, hanem főtt sonkával dolgozz, és az is, hogy jól vagdosd be, így kívül-belül átjárja majd a szósz. Maga a máz is megér egy misét: a főszereplő narancs kétféle formában kerül bele, frissen facsarva és lekvárként, mellé pedig méz, fűszerek és whisky kerül, utóbbi nagyon különlegessé teszi.
A recepthez füstölt, főtt sonkát használjunk, ezt készen is beszerezhetjük, de mi magunk is megfőzhetjük.
Melegítsük elő a sütőt 170 fokra.
A sonka tetejét vagdossuk be átlósan úgy, hogy négyzetrácsokat kapjunk. Nem kell túl mélyen bevágni, de így jobban átjárja majd a máz. A nagyon kemény, vastag külső kérgének egy részét el is távolíthatjuk.
A máz hozzávalóit keverjük össze egy kis lábasban, gyöngyözve főzzük 10-15 percig, míg kicsit sűrűsödik.
A sonkát tegyük egy mélyebb sütőtálba, majd jó alaposan kenjük be a mázzal, mindenhova jusson belőle. A maradék mázzal fogjuk majd locsolgatni.
Tegyük a sütő alsó rácsára, majd toljuk a sütőbe nagyjából 1,5 órára. 20 percenként locsolgassuk meg a szafttal vagy a maradék mázzal. A sonka akkor van kész, mikor pirosra sült és karamellizálódott rajta a máz.
Hagyjuk pár percig pihenni, majd a szafttal meglocsolva kínáljuk.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu