Mennyei narancslekvár házilag, 3 hozzávalóból: szuper gasztroajándék

narancslekvár
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A narancsok kifilézéséhez idő kell és türelem, de a házi narancslekvár minden cseppje kárpótolni fog.

Bár alapvetően a lekvárról az édességek, sütemények jutnak az ember eszébe, a narancsos változat akár sültekhez, szejtánhoz is passzol. Főleg, ha fűszerekkel izgalmasabbá teszed: jól áll neki a kardamom, ánizs, szegfűszeg.

Bár saját magadat is meglepheted a házi narancslekvárral, gasztroajándéknak is tökéletes, főleg így karácsony közeledtével: a rokonokat, barátokat biztosan lekenyerezed majd vele. 

Ebből az adagból 1 közepes befőttesüvegnyi lekvár jön ki, úgyhogy ha sokáig szeretnéd élvezni, duplázd meg a mennyiségeket. 

Narancslekvár

narancslekvár2

Hozzávalók 1 adaghoz

  • 500 gramm narancshús (kb. 1,5 kg narancsból lesz ennyi)
  • 200 gramm cukor (vagy ennyinek megfelelő édesítőszer)
  • 1 darab bionarancs leve és héja
  • 0.5 darab citrom leve
Recept idők

Elkészítés:

A narancsot hámozzuk meg. Szerintem zöldséghámozóval a legegyszerűbb, egészen addig, hogy a gyümölcshúst elérjük, és semmi fehér nem látszik már rajta kívülről.

Vágjuk cikkekre/szedjük szét, és a cikkeket is hártyázzuk le, a lábosba már tényleg csak a narancshús kerüljön.

Adjuk hozzá a narancshéjat és a citrom, valamint a narancs levét, a cukrot vagy az édesítőszert, és kb. 40-45 perc alatt főzzünk lekvárt belőle. A legfinomabb állag eléréséhez a végén mixerrel egyet-kettőt pürésítsünk rajta.

Fotók: Kiss Marietta Panka @charmingtomatoes

Ezt is szeretjük