
Illatos, narancsos polentatorta: glutén- és laktózmentesen is készíthető

Cikkek


Habkönnyű túrófánk egyszerűen: magától megfordul sütés közben

Pofonegyszerű banánfánk 20 perc alatt: alig valamiből készül
Ropogós

Káprázatos házi körtelekvár: a vaníliától édes és illatos

Toszkán babos szendvics: indítsd a napot olasz módra

Áfonyás pohárdesszert citromkrémmel: mutatós desszert fél órán belül

Laktató karfiolsaláta sütőben sült zöldségekből: tápláló köret vagy ebéd

Krémes spenótos gnocchi gombával: egyserpenyős receptet mutatunk
Őrölt mandula, kukoricadara, méz és rengeteg narancslé a torta alapja, finom, ragacsos és elképesztően puha a végeredmény.
Nagyon szeretem a keverem-kavarom süteményeket, amelyek kevés munkával és időráfordítással készülnek. Ez a polentatorta pont ilyen, az alapja kukoricadara, ebből a hétköznapi, általában nem túl kedvelt alapanyagból tökéletes süteményeket készíthetünk, nagyon jó állagot és ízt biztosít a desszerteknek.
Mentes verziók
A sütemény nagy előnye, hogy teljesen gluténmentes, ugyanis a kukoricadara mellé csak mandulaliszt és gluténmentes sütőpor kerül, ha azonban ez nem szempont nálatok, utóbbi nyugodtan lecserélhető sima sütőporra is.
A polentatorta laktózmentesen is elkészíthető, használjatok olvasztott kókuszzsírt, ez egy kis plusz ízt is ad a süteménynek, de természetesen ez sem kötelező, vajjal is ugyanolyan finom lesz a végeredmény.
Narancsos polentatorta

Hozzávalók 10 szelethez
A tortához:
- 3 darab tojás
- 125 gramm méz
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- 150 milliliter frissen facsart narancslé
- 100 gramm kókuszolaj (vagy vaj)
- 100 gramm őrölt mandula (vagy mandulaliszt)
- 150 gramm kukoricadara
- 1 teáskanál sütőpor (gluténmentes)
- 1 csipet só
A sziruphoz:
- 200 milliliter frissen facsart narancslé
- 50 milliliter frissen facsart limelé
- 65 gramm méz
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Béleljünk ki sütőpapírral egy kb. 18-20 cm átmérőjű tortaformát.
Egy nagy tálban keverjük össze a tojást, mézet, vaníliát, narancslevet és az olvasztott kókuszolajat vagy vajat, egy másik edényben pedig a száraz hozzávalókat. Vegyítsük össze a kettőt, majd addig keverjük robotgép segítségével, míg egynemű, homogén nem lesz a massza.
Öntsük a tésztát az előkészített tortaformába, majd süssük 30-35 percig, míg a teteje aranybarna nem lesz. Hagyjuk benne a tortaformában.
Készítsük el a szirupot. Melegítsük össze az alapanyagokat, míg a méz teljesen el nem olvad a gyümölcslében. Tegyük félre.
A torta tetejét szurkáljuk meg pár helyen fogpiszkálóval, majd öntsük rá a még meleg szirupot. Hagyjuk így akár egy éjszakán át, hogy a szirupot jól magába tudja szívni a tészta.
Fotó: Getty Images