Illatos, narancsos polentatorta: glutén- és laktózmentesen is készíthető

polenatorta2
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Őrölt mandula, kukoricadara, méz és rengeteg narancslé a torta alapja, finom, ragacsos és elképesztően puha a végeredmény.

Nagyon szeretem a keverem-kavarom süteményeket, amelyek kevés munkával és időráfordítással készülnek. Ez a polentatorta pont ilyen, az alapja kukoricadara, ebből a hétköznapi, általában nem túl kedvelt alapanyagból tökéletes süteményeket készíthetünk, nagyon jó állagot és ízt biztosít a desszerteknek.

Mentes verziók

A sütemény nagy előnye, hogy teljesen gluténmentes, ugyanis a kukoricadara mellé csak mandulaliszt és gluténmentes sütőpor kerül, ha azonban ez nem szempont nálatok, utóbbi nyugodtan lecserélhető sima sütőporra is. 

A polentatorta laktózmentesen is elkészíthető, használjatok olvasztott kókuszzsírt, ez egy kis plusz ízt is ad a süteménynek, de természetesen ez sem kötelező, vajjal is ugyanolyan finom lesz a végeredmény.

Narancsos polentatorta

polenatorta

Hozzávalók 10 szelethez:

A tortához:

  • 3 darab tojás
  • 125 gramm méz
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • 150 milliliter frissen facsart narancslé
  • 100 gramm kókuszolaj (vagy vaj)
  • 100 gramm őrölt mandula (vagy mandulaliszt)
  • 150 gramm kukoricadara
  • 1 teáskanál sütőpor (gluténmentes)
  • 1 csipet

A sziruphoz:

  • 200 milliliter frissen facsart narancslé
  • 50 milliliter frissen facsart limelé
  • 65 gramm méz
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Béleljünk ki sütőpapírral egy kb. 18-20 cm átmérőjű tortaformát.

Egy nagy tálban keverjük össze a tojást, mézet, vaníliát, narancslevet és az olvasztott kókuszolajat vagy vajat, egy másik edényben pedig a száraz hozzávalókat. Vegyítsük össze a kettőt, majd addig keverjük robotgép segítségével, míg egynemű, homogén nem lesz a massza.

Öntsük a tésztát az előkészített tortaformába, majd süssük 30-35 percig, míg a teteje aranybarna nem lesz. Hagyjuk benne a tortaformában.

Készítsük el a szirupot. Melegítsük össze az alapanyagokat, míg a méz teljesen el nem olvad a gyümölcslében. Tegyük félre.

A torta tetejét szurkáljuk meg pár helyen fogpiszkálóval, majd öntsük rá a még meleg szirupot. Hagyjuk így akár egy éjszakán át, hogy a szirupot jól magába tudja szívni a tészta.

Fotó: Getty Images

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük