![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Illatos, narancsos polentatorta: glutén- és laktózmentesen is készíthető
![polenatorta2](https://kep.index.hu/1/0/3154/31545/315453/31545313_2421673_d5b5c23c05345f73b2d40c79b2c04302_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Őrölt mandula, kukoricadara, méz és rengeteg narancslé a torta alapja, finom, ragacsos és elképesztően puha a végeredmény.
Nagyon szeretem a keverem-kavarom süteményeket, amelyek kevés munkával és időráfordítással készülnek. Ez a polentatorta pont ilyen, az alapja kukoricadara, ebből a hétköznapi, általában nem túl kedvelt alapanyagból tökéletes süteményeket készíthetünk, nagyon jó állagot és ízt biztosít a desszerteknek.
Mentes verziók
A sütemény nagy előnye, hogy teljesen gluténmentes, ugyanis a kukoricadara mellé csak mandulaliszt és gluténmentes sütőpor kerül, ha azonban ez nem szempont nálatok, utóbbi nyugodtan lecserélhető sima sütőporra is.
A polentatorta laktózmentesen is elkészíthető, használjatok olvasztott kókuszzsírt, ez egy kis plusz ízt is ad a süteménynek, de természetesen ez sem kötelező, vajjal is ugyanolyan finom lesz a végeredmény.
Narancsos polentatorta
![polenatorta](https://kep.index.hu/1/0/3154/31545/315453/31545331_f26c7e4c8ebeb74f9072ea51a1f9df46_wm.jpg)
Hozzávalók 10 szelethez
A tortához:
- 3 darab tojás
- 125 gramm méz
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- 150 milliliter frissen facsart narancslé
- 100 gramm kókuszolaj (vagy vaj)
- 100 gramm őrölt mandula (vagy mandulaliszt)
- 150 gramm kukoricadara
- 1 teáskanál sütőpor (gluténmentes)
- 1 csipet só
A sziruphoz:
- 200 milliliter frissen facsart narancslé
- 50 milliliter frissen facsart limelé
- 65 gramm méz
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Béleljünk ki sütőpapírral egy kb. 18-20 cm átmérőjű tortaformát.
Egy nagy tálban keverjük össze a tojást, mézet, vaníliát, narancslevet és az olvasztott kókuszolajat vagy vajat, egy másik edényben pedig a száraz hozzávalókat. Vegyítsük össze a kettőt, majd addig keverjük robotgép segítségével, míg egynemű, homogén nem lesz a massza.
Öntsük a tésztát az előkészített tortaformába, majd süssük 30-35 percig, míg a teteje aranybarna nem lesz. Hagyjuk benne a tortaformában.
Készítsük el a szirupot. Melegítsük össze az alapanyagokat, míg a méz teljesen el nem olvad a gyümölcslében. Tegyük félre.
A torta tetejét szurkáljuk meg pár helyen fogpiszkálóval, majd öntsük rá a még meleg szirupot. Hagyjuk így akár egy éjszakán át, hogy a szirupot jól magába tudja szívni a tészta.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!