Naspolyalekvár házilag: a kamrában sokáig eláll

naspolyalekvar
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A naspolya napjainkra igencsak elfeledett gyümölccsé vált. Éppen ezért most egy különleges lekvárt fogunk belőle készíteni, hogy télre is legyen a kamrában tartalék.

A naspolya az íze és a szezonalitása miatt is különleges, hiszen az őszi-téli átmenetben kevés gyümölcs érik már a természetben. Mi több, rendkívül magas a B1- és a C-vitamin tartalma, illetve ásványi anyagokban – réz, mangán, cink, magnézium, vas, kálium, kalcium – is gazdag. Éppen ezért vétek lenne nem megkóstolni, és ebből is lekvárt készíteni.

Utóbbihoz azért is tökéletes választás a naspolya, mert rendkívül magas a pektintartalma, emiatt szokták vegetáriánus zselatinnak is nevezni. Íze a szelídgesztenyére emlékeztet, de nagyon közel áll az alma és a birsalma ízvilágához is. A húsa már önmagában is lekvár állagú, amelyben apró magvak bújnak meg. Érdekessége, hogy az íze igazán csak az első fagyoktól lesz teljes, amikor először csípi meg a hajnali dér. 

Köntörfalazás nélkül állíthatjuk, hogy ebből a gyümölcsöből talán a legegyszerűbb lekvárt főzni. És pontosan azért, mert bár rengeteg magja van, és még héj is borítja, a lekvárfőzéshez egyiktől sem kell hosszas molyolással megválni, alább mutatjuk is, hogy miért.

Tipp

A naspolya akkor ehető, ha már kellően puha, szinte lekváros állagú, és finom, fűszeres illata van. Ha alkoholos szagot érzel rajta, akkor a gyümölcs már erjedésnek indult, vagyis jobb nem megenni.

Naspolyalekvár

naspolyalekvar

Hozzávalók 15 decihez

  • 3 kg naspolya
  • 40 dkg cukor
  • 6 dl víz
  • opcionális nátrium-benzoát
Recept idők

Elkészítés:

A 3 kg naspolyát mossuk meg és mindenestül - héjjal, magvakkal együtt -, tegyük egy nagy lábosba. 

Kilónként 2 dl vizet számolva adjunk hozzá összesen 6 dl vizet, és kezdjük el lassú tűzön főzni a lekvárt.

Amikor már kellően pépes a főzet, merjük bele egy szitába és préseljük át rajta a gyümölcs húsát, míg végül a szűrőben már csak a magok maradnak.

Mivel a naspolya héja igen vékony, és a szőrei sem túl nagyok, főzés közben mindegyik szinte eggyé válik a gyümölcspéppel.

Ha az összes pépet átszűrtük, tegyük fel főni, és ha szeretnénk, adjunk hozzá 40 dkg cukrot. A cukor szinte 100 százalékban elhagyható, mivel a naspolya cukortartalma önmagában is igen magas. 

Várjuk meg, míg rotyogni kezd, és kb. 15-20 perc alatt főzzük meg a lekvárt.

Töltsük tiszta üvegekbe. Ha nagyon alaposak akarunk lenni, akkor tehetünk a dunsztos üvegek tetejére egy kis nátrium-benzoátot is.

Csavarjuk rá a tetőket, száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.

Fotók forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon