
Naspolyalekvár házilag: a kamrában sokáig eláll

A naspolya napjainkra igencsak elfeledett gyümölccsé vált. Éppen ezért most egy különleges lekvárt fogunk belőle készíteni, hogy télre is legyen a kamrában tartalék.
A naspolya az íze és a szezonalitása miatt is különleges, hiszen az őszi-téli átmenetben kevés gyümölcs érik már a természetben. Mi több, rendkívül magas a B1- és a C-vitamin tartalma, illetve ásványi anyagokban – réz, mangán, cink, magnézium, vas, kálium, kalcium – is gazdag. Éppen ezért vétek lenne nem megkóstolni, és ebből is lekvárt készíteni.
Utóbbihoz azért is tökéletes választás a naspolya, mert rendkívül magas a pektintartalma, emiatt szokták vegetáriánus zselatinnak is nevezni. Íze a szelídgesztenyére emlékeztet, de nagyon közel áll az alma és a birsalma ízvilágához is. A húsa már önmagában is lekvár állagú, amelyben apró magvak bújnak meg. Érdekessége, hogy az íze igazán csak az első fagyoktól lesz teljes, amikor először csípi meg a hajnali dér.
Köntörfalazás nélkül állíthatjuk, hogy ebből a gyümölcsöből talán a legegyszerűbb lekvárt főzni. És pontosan azért, mert bár rengeteg magja van, és még héj is borítja, a lekvárfőzéshez egyiktől sem kell hosszas molyolással megválni, alább mutatjuk is, hogy miért.
Tipp
A naspolya akkor ehető, ha már kellően puha, szinte lekváros állagú, és finom, fűszeres illata van. Ha alkoholos szagot érzel rajta, akkor a gyümölcs már erjedésnek indult, vagyis jobb nem megenni.
-
2023-11-26 09:28:01
-
2023-09-07 10:32:01
-
2023-06-25 11:08:01
Naspolyalekvár

Hozzávalók 15 decihez
- 3 kg naspolya
- 40 dkg cukor
- 6 dl víz
- opcionális nátrium-benzoát
Elkészítés:
A 3 kg naspolyát mossuk meg és mindenestül - héjjal, magvakkal együtt -, tegyük egy nagy lábosba.
Kilónként 2 dl vizet számolva adjunk hozzá összesen 6 dl vizet, és kezdjük el lassú tűzön főzni a lekvárt.
Amikor már kellően pépes a főzet, merjük bele egy szitába és préseljük át rajta a gyümölcs húsát, míg végül a szűrőben már csak a magok maradnak.
Mivel a naspolya héja igen vékony, és a szőrei sem túl nagyok, főzés közben mindegyik szinte eggyé válik a gyümölcspéppel.
Ha az összes pépet átszűrtük, tegyük fel főni, és ha szeretnénk, adjunk hozzá 40 dkg cukrot. A cukor szinte 100 százalékban elhagyható, mivel a naspolya cukortartalma önmagában is igen magas.
Várjuk meg, míg rotyogni kezd, és kb. 15-20 perc alatt főzzük meg a lekvárt.
Töltsük tiszta üvegekbe. Ha nagyon alaposak akarunk lenni, akkor tehetünk a dunsztos üvegek tetejére egy kis nátrium-benzoátot is.
Csavarjuk rá a tetőket, száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.
Fotók forrása: Getty Images
Olvasd el ezt is!