Tavaszi reteksaláta uborkával: fokhagymás tejföllel leöntve isteni köret húsok mellé
A tavasszal együtt megjelentek a finomabbnál finomabb friss zöldségek. Mit szólnál egy frissítő reteksalátához uborkával és fokhagymás-tejfölös dresszinggel?
A nizzai saláta nagyon népszerű, nevéből is adódóan Franciaország déli részén, ahol jéghideg rozéval illik fogyasztani. Nagyon egyszerű az elkészítése, elképesztően tartalmas, és bár viszonylag kötött a hozzávalók listája, azért kicsit az ízlésedre szabhatod.
Ami mindenképpen legyen benne, az a ceruzabab, szép érett és piros paradicsom és olajos tonhal. A szívsaláta helyett használhatsz más salátát is. Én most fekete helyett zöld olívabogyót tettem bele, de így is tökéletes lett az íze. Fontos, hogy a tojást ne főzd teljesen keményre.
Itt az újkrumpliszezon, mindenképpen azzal készítsd, így még jobban vigyáz majd az alakodra ez a saláta.
Készítsük el az öntetet: a fokhagymát nyomjuk össze, sózzuk meg, keverjük hozzá a mustárt és az ecetet, majd lassan, fokozatosan csorgassuk hozzá az olajat.
A krumplit tisztítsuk meg, majd sós vízben, közepes lángon főzzük. A krumplival együtt a zöldbabot is tegyük a vízbe, főzzük 5 percig, majd egy szűrőkanállal vegyük ki, és tegyük egy tál jéghideg vízbe. Főzzük még 5 percet a krumplit, majd szűrjük le, és hagyjuk kihűlni.
Vágjuk mérettől függően félbe vagy negyedbe a krumplit, majd egy nagyobb tálban forgassuk össze 1 evőkanál öntettel.
Főzzük meg a tojásokat is, vigyázva, hogy ne legyenek teljesen kemények. Tegyük jéghideg vízbe őket, majd pucoljuk meg, és negyedeljük fel.
A salátát vágjuk negyedekre, majd a zöldbabbal és az olívabogyóval együtt forgassuk a krumplihoz.
A salátát tegyük egy tányérra, és rendezzük el rajta a paradicsomokat és a tojásokat. A tonhalat szórjuk a tetejére, majd locsoljuk meg a maradék öntettel, és azonnal tálaljuk.
Fotó: Szász Eszter / Sóbors
@sobors.hu