Lassú tűzön főtt nyúlragu széles metélttel: bor is kerül a szaftba

3
Nyomtatás
nyulragu
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Ősszel a vadszezon is kezdetét vette. Most egy nyulas receptet húztunk ki a kalapból, amit széles metélttel érdemes kínálni.

Bár sokan ódzkodnak a vadhústól, igazából semmi rossz nincsen benne, sőt. Igaz, az ízvilága teljesen más, mint egy egyszerűbb, csirkés vagy pulykás fogásé, pont ettől különleges, ráadásul az abszolút sovány húsok táborát erősíti.

Ez a lassú tűzön főtt, gazdag ragu alaplével és fehérborral készül, amelybe fokhagyma, füstölt szalonna, paradicsompüré és még sok más finomság is kerül.

Nyúlragu

nyulragu

Hozzávalók 4 személyre

  • 2 ek. vaj
  • 1 db egész, konyhakész nyúl
  • 4 szelet füstölt szalonna
  • 1 db vöröshagyma
  • 1 db sárgarépa
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 ág rozmaring
  • 1 ek. paradicsompüré
  • 150 ml fehérbor
  • 500 ml csirkealaplé
  • 500 g széles metélt
  • 0.5 db narancs
  • 1 ek. dijoni mustár
  • 100 ml tejszín
  • 1 cs. petrezselyem
Recept idők

Elkészítés:

A megtisztított nyulat kockázzuk fel kb. 3-4 cm-es darabokra. A szalonnát vágjuk fel apróra. A vöröshagymát tisztítsuk meg és aprítsuk fel. A sárgarépát hámozzuk meg és vágjuk apróra. A fokhagymagerezdeket tisztítsuk meg és tegyük félre. A petrezselymet öblítsük, majd csepegtessük le, végül aprítsuk fel.

Egy nagy serpenyőben olvasszuk fel a vajat. Amikor forró, adjuk hozzá a nyulat, és minden oldalát pirítsuk le 2-3 perc alatt. Ezután vegyük ki a serpenyőből és tegyük félre.

A serpenyőbe, amelyben a nyulat pirítottuk, a visszamaradt vajon kezdjük el pirítani a felaprított hagymát, a sárgarépát és a bacont. Adjunk hozzá egy deciliter vizet, és lassú tűzön, kb. 10 percig, fedő alatt pároljuk.

Ezután nyomjuk rá a fokhagymagerezdeket, szórjuk rá a rozmaringág leveleit és öntsük bele a paradicsompürét. Keverjük alaposan össze. Öntsük hozzá a fehérbort és az alaplevet.

Ezután tegyük vissza a serpenyőbe a nyúlfalatokat, sózzuk és borsozzuk meg, majd lassú tűzön főzzük további 1 órán keresztül, amíg a nyúl jól megpuhul.

Ha megfőtt a nyúl, vegyük ki a serpenyőből, és két villával szedjük darabokra.

Eközben a serpenyőben maradt szószt forraljuk fel, és kb. 5 perc alatt főzzük el a lé felét.

Ezután tegyük vissza a nyúlhúsdarabokat a serpenyőbe, vegyük le a lángot, és pároljuk addig, amíg a tésztát kifőzzük.

Tegyük fel egy lábasban a vizet forrni, 1 teáskanál sóval. Főzzük ki a tésztát a főzési utasítások szerint.

A kifőtt tésztát szűrjük le és tegyük félre.

A nyúlraguhoz reszeljük hozzá a narancs héját, adjuk hozzá a mustárt, a tejszínt és a petrezselymet. Keverjük össze, majd tegyük bele a tésztát, és alaposan forgassuk össze a szósszal.

Melegítsük kb. 2-3 percig, majd már tálalhatjuk is. A tálalásnál hintsük meg ízlés szerint egy kis reszelt parmezánnal és némi petrezselyemmel.

Fotó forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket Tiktokon is!
@sobors.hu
Kövess minket az Instagramon