Szaftos, vörösboros vadnyúlragu: a sűrű szósz isteni finom
Ősz lévén nemcsak a sütőtök- és a szilvaszezon köszönt be ismét, hanem a vadhúsok is újból terítékre kerülnek. Ennek apropóján most egy szaftos, vörösboros vadnyúlragut mutatunk!
Bár sokan ódzkodnak a vadhústól, igazából semmi rossz nincsen benne, sőt. Igaz, az ízvilága teljesen más, mint egy egyszerűbb, csirkés vagy pulykás fogásé, pont ettől különleges, ráadásul az abszolút sovány húsok táborát erősíti.
Ez a lassú tűzön főtt, gazdag ragu alaplével és fehérborral készül, amelybe fokhagyma, füstölt szalonna, paradicsompüré és még sok más finomság is kerül.
A megtisztított nyulat kockázzuk fel kb. 3-4 cm-es darabokra. A szalonnát vágjuk fel apróra. A vöröshagymát tisztítsuk meg és aprítsuk fel. A sárgarépát hámozzuk meg és vágjuk apróra. A fokhagymagerezdeket tisztítsuk meg és tegyük félre. A petrezselymet öblítsük, majd csepegtessük le, végül aprítsuk fel.
Egy nagy serpenyőben olvasszuk fel a vajat. Amikor forró, adjuk hozzá a nyulat, és minden oldalát pirítsuk le 2-3 perc alatt. Ezután vegyük ki a serpenyőből és tegyük félre.
A serpenyőbe, amelyben a nyulat pirítottuk, a visszamaradt vajon kezdjük el pirítani a felaprított hagymát, a sárgarépát és a bacont. Adjunk hozzá egy deciliter vizet, és lassú tűzön, kb. 10 percig, fedő alatt pároljuk.
Ezután nyomjuk rá a fokhagymagerezdeket, szórjuk rá a rozmaringág leveleit és öntsük bele a paradicsompürét. Keverjük alaposan össze. Öntsük hozzá a fehérbort és az alaplevet.
Ezután tegyük vissza a serpenyőbe a nyúlfalatokat, sózzuk és borsozzuk meg, majd lassú tűzön főzzük további 1 órán keresztül, amíg a nyúl jól megpuhul.
Ha megfőtt a nyúl, vegyük ki a serpenyőből, és két villával szedjük darabokra.
Eközben a serpenyőben maradt szószt forraljuk fel, és kb. 5 perc alatt főzzük el a lé felét.
Ezután tegyük vissza a nyúlhúsdarabokat a serpenyőbe, vegyük le a lángot, és pároljuk addig, amíg a tésztát kifőzzük.
Tegyük fel egy lábasban a vizet forrni, 1 teáskanál sóval. Főzzük ki a tésztát a főzési utasítások szerint.
A kifőtt tésztát szűrjük le és tegyük félre.
A nyúlraguhoz reszeljük hozzá a narancs héját, adjuk hozzá a mustárt, a tejszínt és a petrezselymet. Keverjük össze, majd tegyük bele a tésztát, és alaposan forgassuk össze a szósszal.
Melegítsük kb. 2-3 percig, majd már tálalhatjuk is. A tálalásnál hintsük meg ízlés szerint egy kis reszelt parmezánnal és némi petrezselyemmel.
Fotó forrása: Getty Images
@sobors.hu