Fenséges, krémes gombamártás: Wellington-bélszín mellé tökéletes

gombamartas
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A gombamártás egy könnyen és gyorsan elkészíthető szósz, amely nem mellesleg tökéletes választás akár Wellington-bélszín mellé is.

A gombamártás igen népszerű a mártások között, főleg, ha éppen még szezonja is van az adott gombafajtának. Se nem bonyolult, se nem extravagáns elkészíteni, ugyanakkor rengetegféle gombából készülhet, amelyek mind-mind más és mégis különleges ízt kölcsönöznek a mártásoknak. 

Ezúttal két gombafajtából készítünk mártást: az egyik az igen aromás ízű rókagomba, a másik pedig a csiperke. De ennyivel még nem érjük be, ugyanis a fehérbor mellett tejszínnel, citromlével és egy korty brandyvel is feldobjuk majd ezt a fenséges, krémes szószt.

Krémes gombamártás

gombamartas

Hozzávalók 4 adaghoz

A mártáshoz:

  • 150 g rókagomba
  • 150 g csiperkegomba
  • 25 g vaj
  • 2 ek brandy
  • 0.5 citrom leve
  • 125 ml fehérbor
  • 200 ml csirkehúsleves-alaplé
  • 100 ml tejszín
Recept idők

Elkészítés:

Vegyünk elő egy közepes méretű serpenyőt. 

Hevítsük fel benne a vajat, és pirítsuk meg rajta a megtisztított, felvágott gombákat.

Ezután mérsékeljük a lángot, és adjuk hozzá a brandyt, majd facsarjuk rá a fél citrom levét.

A fehérbort is öntsük rá, forraljuk fedő nélkül addig, amíg a folyadék fele elfő. Ekkor öntsük fel az alaplével és a tejszínnel. Mérsékeljük a lángot egészen alacsonyra, és főzzuk addig, amíg a folyadék ismét a felére csökken. Ez újabb 10 percet vesz igénybe. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint.

Tökéletes mártás lesz belőle egy finom Wellington-bélszín mellé, de akár egy finom steakkel is tökéletes párost alkothat.

Fotók forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük