Fenséges, krémes gombamártás: Wellington-bélszín mellé tökéletes
A gombamártás egy könnyen és gyorsan elkészíthető szósz, amely nem mellesleg tökéletes választás akár Wellington-bélszín mellé is.
A gombamártás igen népszerű a mártások között, főleg, ha éppen még szezonja is van az adott gombafajtának. Se nem bonyolult, se nem extravagáns elkészíteni, ugyanakkor rengetegféle gombából készülhet, amelyek mind-mind más és mégis különleges ízt kölcsönöznek a mártásoknak.
Ezúttal két gombafajtából készítünk mártást: az egyik az igen aromás ízű rókagomba, a másik pedig a csiperke. De ennyivel még nem érjük be, ugyanis a fehérbor mellett tejszínnel, citromlével és egy korty brandyvel is feldobjuk majd ezt a fenséges, krémes szószt.
Krémes gombamártás
Hozzávalók 4 adaghoz
A mártáshoz:
- 150 g rókagomba
- 150 g csiperkegomba
- 25 g vaj
- 2 ek brandy
- 0.5 citrom leve
- 125 ml fehérbor
- 200 ml csirkehúsleves-alaplé
- 100 ml tejszín
Elkészítés:
Vegyünk elő egy közepes méretű serpenyőt.
Hevítsük fel benne a vajat, és pirítsuk meg rajta a megtisztított, felvágott gombákat.
Ezután mérsékeljük a lángot, és adjuk hozzá a brandyt, majd facsarjuk rá a fél citrom levét.
A fehérbort is öntsük rá, forraljuk fedő nélkül addig, amíg a folyadék fele elfő. Ekkor öntsük fel az alaplével és a tejszínnel. Mérsékeljük a lángot egészen alacsonyra, és főzzuk addig, amíg a folyadék ismét a felére csökken. Ez újabb 10 percet vesz igénybe. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint.
Tökéletes mártás lesz belőle egy finom Wellington-bélszín mellé, de akár egy finom steakkel is tökéletes párost alkothat.
-
2024-03-10 08:36:01
-
2024-02-20 10:16:01
-
2024-01-31 10:32:01
Fotók forrása: Getty Images
Olvasd el ezt is!