Húsvéti nyuszizsemle az ünnepi asztalra: foszlós tészta az alapja

3
Nyomtatás
Nyuszizsemle-c
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Ez a nyuszizsemle a legaranyosabb péksüti, amit húsvétra készíthetsz: alig több vele a munka, mint egy sima kerek zsemlével, és biztosan mindenkinek tetszeni fog, aki meglátja!

Ez a péksüti a klasszikus zsemle egyszerűségével készül, a rendhagyó formája azonban nagyon különlegessé teszi. A kialakítása nem igényel nagy szakértelmet, így akkor is bátran nekifoghatsz, ha például egy fonott kalácsot nem vállalnál be: ez annál jóval egyszerűbb. 

A nyuszizsemle alapja hagyományos kelt tészta, azt viszont kedved szerint variálhatod, hogy édesebb vagy inkább sós legyen. A receptben az édes változathoz találod meg az arányokat, ha viszont sósra készítenéd, akkor épp csak 1-2 teáskanál cukrot használj hozzá, amivel az élesztőt felfuttatod.

Nyuszizsemle

Nyuszizsemle

Hozzávalók 8 darabhoz

  • 20 g friss élesztő
  • 200 ml meleg szójaital
  • 40 g cukor
  • 300 g finomliszt
  • 0.5 tk.
  • 50 g növényi vajalternatíva
Recept idők

Elkészítés:

Az élesztőt keverjük a meleg szójaitalba, adjunk hozzá 1-2 teáskanál cukrot, és hagyjuk, hogy 5-10 perc alatt felfusson. 

Közben egy közepes tálban keverjük össze a liszttel a maradék cukrot és a sót, majd dolgozzuk bele a felfutott élesztőt. Gyúrjuk össze, és legalább 10 percig dagasszuk. 

Adjuk hozzá az olvasztott vajalternatívát, dolgozzuk a tésztába, formázzunk belőle gombócot, takarjuk le konyharuhával, és legalább 1 órát meleg helyen pihentessük.

Ha a tészta a duplájára nőtt, borítsuk lisztezett felületre, gyúrjuk át, majd vágjuk 8 egyforma részre. A darabokból tenyérrel sodorjunk 20-22 cm-es rudakat, mindegyik végéből vágjunk le egy 2 cm-es darabot, és formázzunk belőlük kis golyókat. Ezek lesznek a nyuszik farkai. 

Fogjuk meg a tésztacsíkok végeit, és egymás körül csavarjuk meg őket kétszer, létrehozva a nyuszik testét és füleit, a kialakult hurkokra pedig helyezzünk rá egy-egy tésztagolyót.

Óvatosan tegyük a nyuszikat sütőpapírral bélelt tepsibe, takarjuk le, és pihentessük 30 percig. Ha letelt az idő, kenjük be őket szójaitallal. 

Közben hevítsük fel a sütőt 180 fokra, majd 20-25 perc alatt süssük a nyuszikat aranybarnára.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket Tiktokon is!
@sobors.hu
Kövess minket az Instagramon