
Miért kerül kalács és torma a húsvéti asztalra? 6 kérdés az ünnepi ételekről, amire illik tudni a választ
A húsvéti ételek mindegyikének szimbolikus jelentése van. Lássuk, mennyire ismered ezeket!
Ez a péksüti a klasszikus zsemle egyszerűségével készül, a rendhagyó formája azonban nagyon különlegessé teszi. A kialakítása nem igényel nagy szakértelmet, így akkor is bátran nekifoghatsz, ha például egy fonott kalácsot nem vállalnál be: ez annál jóval egyszerűbb.
A nyuszizsemle alapja hagyományos kelt tészta, azt viszont kedved szerint variálhatod, hogy édesebb vagy inkább sós legyen. A receptben az édes változathoz találod meg az arányokat, ha viszont sósra készítenéd, akkor épp csak 1-2 teáskanál cukrot használj hozzá, amivel az élesztőt felfuttatod.
Az élesztőt keverjük a meleg szójaitalba, adjunk hozzá 1-2 teáskanál cukrot, és hagyjuk, hogy 5-10 perc alatt felfusson.
Közben egy közepes tálban keverjük össze a liszttel a maradék cukrot és a sót, majd dolgozzuk bele a felfutott élesztőt. Gyúrjuk össze, és legalább 10 percig dagasszuk.
Adjuk hozzá az olvasztott vajalternatívát, dolgozzuk a tésztába, formázzunk belőle gombócot, takarjuk le konyharuhával, és legalább 1 órát meleg helyen pihentessük.
Ha a tészta a duplájára nőtt, borítsuk lisztezett felületre, gyúrjuk át, majd vágjuk 8 egyforma részre. A darabokból tenyérrel sodorjunk 20-22 cm-es rudakat, mindegyik végéből vágjunk le egy 2 cm-es darabot, és formázzunk belőlük kis golyókat. Ezek lesznek a nyuszik farkai.
Fogjuk meg a tésztacsíkok végeit, és egymás körül csavarjuk meg őket kétszer, létrehozva a nyuszik testét és füleit, a kialakult hurkokra pedig helyezzünk rá egy-egy tésztagolyót.
Óvatosan tegyük a nyuszikat sütőpapírral bélelt tepsibe, takarjuk le, és pihentessük 30 percig. Ha letelt az idő, kenjük be őket szójaitallal.
Közben hevítsük fel a sütőt 180 fokra, majd 20-25 perc alatt süssük a nyuszikat aranybarnára.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu