Olasz-amerikai rapid csoda: omlós húsgombócok paradicsomos szószban
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Ez az étel hasonlít a mi fasírtunkhoz, meg a paradicsomos húsgombóchoz is, de mégis kicsit más, talán úgy mondhatnánk, hogy a kettő erényeit egyesíti. És nagyon könnyű összedobni, szóval kezdők is bátran próbát tehetnek vele.
A puha, omlós húsgombócnak három titka van.
Az egyik a darált hús. Ezt receptet gyakorlatilag bármiből megcsinálhatjuk, marhából, sertésből, pulykából. Viszont minél zsírosabb a hús, annál kevésbé kell félnünk, hogy kiszárad. Viszont, mivel itt egy szószban fő a hús, ezért a sovány húsoknál sem leszünk veszélyben.
A másik titok az, hogy a kötőanyagokkal - ami egyébként is összetartja majd a gombócokat - is adhatunk plusz nedvességet, de ez a magyar konyhában nem újdonság: a tojás, a tejbe áztatott zsemle vagy zsemlemorzsa is ezt a kettős célt szolgálja.
Végül a harmadik titok: nem kell túlgyúrni a húsos masszát. Épp csak annyira kell összedolgozni a darált húst a többi összetevővel, hogy egyenletesen elkeveredjenek, utána már nem kell gyúrogatni. A keverést talán a legkönnyebb kézzel intézni: akkor érezzük, hogy állnak az összetevők.
Ha nem szószos ételre vágytok, ugyanezt a húsgombócot sütőben is megsüthetitek, ekkor egy finom fasírt lesz belőle. Előnye, hogy a megsülő külső réteg plusz ízt ad az ételnek, viszont könnyebb túlsütni, ezáltal kiszárítani, rágóssá tenni a falatokat. Körülbelül 200 fokon 25-30 perc kell neki a sütőben.
Ha a paradicsomszószban főnek a húsgombócok, nem kell félnünk a kiszáradástól, és a mártás és a hús egymásnak is ad át ízeket, és isteni lesz a végén. Annyira, hogy akár egy szelet igazán jó kenyér is elég mellé, és már készen is van a lakoma.
Előre is dolgozhattok a recepttel, az elkészített húsgombócok egy napot jól elvannak a hűtőben, egy tálcára sorakoztatva lefedve, de ilyenkor jó, ha nem nyomják össze egymást. Vendégség előtt tehát nyugodtan készülhettek hamarabb is. (és a recept simán duplázható nagyobb csapatnak)
Üveges szósz is jó, de ha házi kell
Ezt a receptet nyugodtan elkészíthetitek jó minőségű üveges tésztaszószból is, de én nem szoktam, mert a paradicsomszósz a világ legyegyszerűbb dolga:
- 2 doboz 40 dekás hámozott darabolt paradicsom konzerv
- fél deci olivaolaj
- 1 kis hagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 csokor friss bazsalikom
- só, bor
Az olivaolajon üvegesre pirítom a hagymát, hozzádobom a fokhagymát, átforgatom, hozzáöntöm a paradicsomokat, megsózom kicsit, és lassú tűzön kicsit sűrűbbre főzöm, amikor kész, beledobom a megmosott bazsalikomot, elkeverem. Ez simán meg is van annyi idő alatt, míg a húsgombócos massza, meg a golyók elkészülnek.
Olasz-amerikai húsgombóc paradicsomszószban
Hozzávalók 4 adaghoz
- 45 dekagramm darált hús
- 0.5 bögre zsemlemorzsa
- 0.5 bögre tej
- 1 darab tojás
- 10 dekagramm reszelt sajt
- 1 csomag apróra vágott petrezselyem
- 1 teáskanál só
- 1 darab finomra vágott hagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 6 darab friss bazsalikomlevél
Elkészítés:
2. Egy nagyobb tálba ütjük a tojást, elkeverjük, majd hozzáadjuk a reszelt sajtot, a sót, és a petrezselymet, azokkal is elkavarjuk.
3. Hozzáadjuk a darált húst, az apróra vágott hagymát, az átnyomott fokhagymát, és a tejbe áztatott, csak nagyon kicsit kinyomkodott zsemlemorzsát. A kezünkkel elkeverjük, nem kell erősen gyúrni, csak legyen egyenletes.
4. Egy szélesebb-laposabb edényben feltesszük melegedni a paradicsomszósz.
5. A húsból nagyobb diónyi gombócokat gyártunk, és egy tálra rakosgatjuk.
6. Ha minden gombóc elkészült, tegyük a húsgolyókat a csendesen rotyogó paradicsomos szószba, lehetőleg egy rétegben. Fedjük le, és főzzük 30-35 percig.
7. Friss bazsalikomlevelekkel meghintve tálaljuk.