Ínycsiklandó csirkepörkölt borsóval dúsítva: tejszíntől sűrű a szaftja
Az ínycsiklandó pörkölt nem a megszokott módon készül, tejföl helyett tejszín teszi ellenállhatatlanul selymessé.
Egy érzékkel és minőségi alapanyagokkal elkészített pörköltre talán még te sem tudsz nemet mondani. Ha pedig szereted az olasz konyhát, akkor a pollo alla cacciatorét mindenképpen próbáld ki! Ez ugyanis egy autentikus, olasz csirkepörkölt, amit a vele főtt zöldségek és a borban párolt hús tesz igazán különlegessé.
Főbb hozzávalóit tekintve paradicsomból, hagymából, fűszernövényekből és vörösborból készül, a hozzáadott hús pedig lehet csirke és nyúl is, most a csirkés változat receptjét mutatjuk meg.
A zöldségeket tisztítsuk meg. A hagymát vágjuk apróra, a paprikát és a gombát pedig szeleteljük fel vékonyan.
A csirkealsó- és felsőcombokat sózzuk és borsozzuk be.
Melegítsük fel az olajat egy nagy serpenyőben. Ha az olaj már felhevült, egyesével tegyük bele a csirkecombokat, bőrös felükkel lefelé, majd kb. 5 percig süssük. Ezután fordítsuk meg őket és süssük újabb 4-5 percig, vagy ameddig aranybarnára nem sülnek. (Belül még nem kell átsülniük.) Ezután szedjük őket tányérra és tegyük félre.
Ugyanannál a serpenyőnél maradva, vegyünk ki belőle annyi zsiradékot, hogy csupán 2 evőkanálnyi maradjon benne.
Adjuk hozzá közepes lángon a felkockázott hagymát, majd kezdjük el dinsztelni. 4-5 perc elteltével adjuk hozzá a rozmaringot, a babérleveleket és az oregánót. Főzzük együtt 3-4 percig, amikorra a hagyma már szépen kezd megpuhulni.
Adjuk hozzá a fokhagymát is egy fokhagymanyomó segítségével, majd mehet bele a korábban felvágott gomba és a paprika is. Keverjük össze a hagymás alappal, majd fedő alatt pároljuk kb. 5 percig.
Ezt követően adjuk hozzá a paradicsompürét, és főzzük további 2-3 percig, alaposan összekeverve a zöldségekkel.
Jöhet a vörösbor, amivel forraljuk össze egyszer az egészet. Ezután adjuk hozzá az alaplevet, a paradicsomkonzervet, a sót és a borsot. Keverjük össze és forraljuk fel az egészet.
Most jött el a csirkecombok ideje. Az összes lepirított combot adjuk hozzá a mártáshoz. Öntsük hozzá a tányérra kifolyt szaftot is, nehogy valami kárba menjen.
Ismét forraljuk fel, majd vegyük le a hőfokot közepesre, és fedő alatt főzzük további 20 percig.
A főzés vége felé adjuk hozzá az olajbogyókat, és újabb 10 perc után el is készült az étel. Akkor jó, ha a szaft már szép és sűrű, mégis krémes, a combok pedig átfőttek.
Tálalásnál kínáljunk mellé krumplipürét vagy rizst, a tetejét pedig hintsük meg aprított petrezselyemmel.
Fotó forrása: Getty Images
@sobors.hu