Sűrű, olasz ragu vajpuha marhahússal: a sok zöldség a lelke
A sűrű, zöldséges paradicsomszósz is isteni, de a vajpuhára főtt, omlós marhahús az étel lelke!
Ha szereted az igazi sűrű, zöldséges bolognai ragut, adj egy esélyt ennek az olasz ételnek is! Az alapja szinte teljesen ugyanaz, mint a bolognainak, csak nem darált húsból, hanem marhanyakból készül. Ez lassú tűzön fő puhára a szószban, olyan omlós lesz, hogy szinte szálaira esik szét.
Ahogy egy igazi olasz raguhoz illik, ennek is soffritto az alapja, vagyis a hagyma, répa és zeller hármasa. Ezenkívül megy még bele száraz vörösbor, rengeteg paradicsom és sok zöldfűszer is. Utóbbiból, ha teheted, frisset használj (mindenből 3-4 szálat), de szárítottal is működik a recept.
A kész ragut krémesebbé varázsolhatod egy kevés parmezánnal és tejszínnel is, majd tésztával összeforgatva is kínálhatod, de puliszkán is tökéletes feltét lesz.
Olasz ragu marhahússal
Hozzávalók 4 személyre
- 50 dkg marhanyak
- ízlés szerint só, bors
- 1.5 ek olívaolaj
- 1 nagyobb db répa
- 1 kis fej vöröshagyma
- 1 szál szárzeller
- 4 gerezd fokhagyma
- 80 g sűrített paradicsom
- 120 ml száraz vörösbor
- 0.5 tk őrölt rozmaring
- 2 tk morzsolt kakukkfű
- 1 db babérlevél
- opcionális zsálya
- 200 g kockázott paradicsom (konzerv)
- 300 ml alaplé
- 30 g parmezán
- 1 dl tejszín (opcionális)
Elkészítés:
A marhahúsról itassuk fel a nedvességet, ha egy nagy darabban van, felezzük el. Sózzuk, borsozzuk mindkét oldalát.
A hagymát, répát és zellert tisztítsuk meg, majd vágjuk őket egészen pici kockákra. A fokhagymát pucoljuk meg, reszeljük le.
Forrósítsunk fel az olajjal együtt egy öntöttvas edényt vagy lábast. Tegyük bele a húsokat, pirítsuk őket oldalanként 3-4 percig. Tegyük őket egy tányérra.
Tegyük a lábasba a répát, hagymát és zellert, sózzuk, borsozzuk. Ha szükséges, az olajat pótoljuk. Dinszteljük őket 10-15 percig, míg itt-ott megpirulnak. Ekkor adjuk hozzá a fokhagymát, majd 1 perc után keverjük bele a sűrített paradicsomot. Kevergessük 2 percig így is, majd öntsük fel a vörösborral. Addig főzzük, míg a bor nagy része elpárolog.
Szórjuk bele a rozmaringot, kakukkfüvet és babérlevelet, majd adjuk hozzá a kockázott paradicsomot, az alaplevet és a marhahúst. Alacsony lángon, fedő alatt főzzük 2,5-3 óráig, míg a hús szinte szétesik. Ha kevés lenne a folyadék, vízzel vagy alaplével pótoljuk.
Ha a hús vajpuha, két villa segítségével szedjük szálakra. Tegyük vissza a húst a szószba, majd keverjük bele a parmezánt, és ha krémesebbre szeretnénk, a tejszínt is. Melegítsük össze, majd tálalhatjuk is.
-
2024-03-17 09:28:01
-
2024-03-09 07:52:01
-
2024-02-23 08:32:00
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!