Sűrű, olasz ragu vajpuha marhahússal: a sok zöldség a lelke

11
Nyomtatás
marharagu
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A sűrű, zöldséges paradicsomszósz is isteni, de a vajpuhára főtt, omlós marhahús az étel lelke!

Ha szereted az igazi sűrű, zöldséges bolognai ragut, adj egy esélyt ennek az olasz ételnek is! Az alapja szinte teljesen ugyanaz, mint a bolognainak, csak nem darált húsból, hanem marhanyakból készül. Ez lassú tűzön fő puhára a szószban, olyan omlós lesz, hogy szinte szálaira esik szét. 

Ahogy egy igazi olasz raguhoz illik, ennek is soffritto az alapja, vagyis a hagyma, répa és zeller hármasa. Ezenkívül megy még bele száraz vörösbor, rengeteg paradicsom és sok zöldfűszer is. Utóbbiból, ha teheted, frisset használj (mindenből 3-4 szálat), de szárítottal is működik a recept.

A kész ragut krémesebbé varázsolhatod egy kevés parmezánnal és tejszínnel is, majd tésztával összeforgatva is kínálhatod, de puliszkán is tökéletes feltét lesz.

Olasz ragu marhahússal

marharagu2

Hozzávalók 4 személyre

  • 50 dkg marhanyak
  • ízlés szerint só, bors
  • 1.5 ek olívaolaj
  • 1 nagyobb db répa
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 1 szál szárzeller
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 80 g sűrített paradicsom
  • 120 ml száraz vörösbor
  • 0.5 tk őrölt rozmaring
  • 2 tk morzsolt kakukkfű
  • 1 db babérlevél
  • opcionális zsálya
  • 200 g kockázott paradicsom (konzerv)
  • 300 ml alaplé
  • 30 g parmezán
  • 1 dl tejszín (opcionális)
Recept idők

Elkészítés:

A marhahúsról itassuk fel a nedvességet, ha egy nagy darabban van, felezzük el. Sózzuk, borsozzuk mindkét oldalát.

A hagymát, répát és zellert tisztítsuk meg, majd vágjuk őket egészen pici kockákra. A fokhagymát pucoljuk meg, reszeljük le.

Forrósítsunk fel az olajjal együtt egy öntöttvas edényt vagy lábast. Tegyük bele a húsokat, pirítsuk őket oldalanként 3-4 percig. Tegyük őket egy tányérra.

Tegyük a lábasba a répát, hagymát és zellert, sózzuk, borsozzuk. Ha szükséges, az olajat pótoljuk. Dinszteljük őket 10-15 percig, míg itt-ott megpirulnak. Ekkor adjuk hozzá a fokhagymát, majd 1 perc után keverjük bele a sűrített paradicsomot. Kevergessük 2 percig így is, majd öntsük fel a vörösborral. Addig főzzük, míg a bor nagy része elpárolog.

Szórjuk bele a rozmaringot, kakukkfüvet és babérlevelet, majd adjuk hozzá a kockázott paradicsomot, az alaplevet és a marhahúst. Alacsony lángon, fedő alatt főzzük 2,5-3 óráig, míg a hús szinte szétesik. Ha kevés lenne a folyadék, vízzel vagy alaplével pótoljuk.

Ha a hús vajpuha, két villa segítségével szedjük szálakra. Tegyük vissza a húst a szószba, majd keverjük bele a parmezánt, és ha krémesebbre szeretnénk, a tejszínt is. Melegítsük össze, majd tálalhatjuk is.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket Tiktokon is!
@sobors.hu
Kövess minket az Instagramon