Mennyei, krémes olasz rizsfelfújt: mandula gazdagítja az alapot

6
Nyomtatás
olasz-rizsfelfujt-2
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A krémes rizsfelfújttal nem lesz sok munkád, a nagy részét a sütő és a tűzhely végzi, azonban egy kis türelemre szükséged lesz, hogy igazán finom legyen a végeredmény.

Az olasz rizsfelfújt hasonló az általunk ismert rizskochhoz, annyi különbséggel, hogy rizottórizzsel készül, a tojásokat pedig nem szokták szétválasztani. A rizottórizs nagy előnye, hogy nem fő úgy szét, haraphatóbb, magas keményítőtartalmánál fogva pedig szépen krémesíti a tejet.

Ebbe a változatba egy kevés mandula is kerül, amely mind ízben, mind textúrában érződni fog. A citrom sem hiányozhat a rizsfelfújtból, de fontos, hogy biogyümölccsel dolgozz, hiszen a héjára is szükséged lesz.

Ha még tovább fokoznád az élvezeteket, a masszába keverhetsz kandírozott gyümölcsöket, akár amaretto likőrt is.

Olasz, mandulás rizsfelfújt

olasz-rizsfelfujt

Hozzávalók 8 szelethez

  • 1 liter tej
  • 1 db biocitrom
  • 1 db vaníliarúd
  • 200 g cukor
  • 1 csipet
  • 150 g arborio rizs
  • 150 g mandula (durvára őrölt)
  • 5 db tojás
Recept idők

Elkészítés:

A citromot mossuk meg, zöldséghámozó segítségével vékonyan hámozzuk meg. A vaníliarudat vágjuk félbe, kaparjuk ki a magjait.

A tejet öntsük egy lábasba, adjuk hozzá a citromhéjat, a vaníliarudat, a magokat és a cukrot. Melegítsük össze. 

Amikor gyöngyözni kezd, adjuk hozzá a rizst. Addig főzzük, míg a rizs félpuha lesz, kb. 20 percig. Ha elkészült, vegyük ki a vaníliarudat és a citromhéjat.

A rizsbe keverjük bele az őrölt mandulát és a sót. Hagyjuk picit hűlni.

Melegítsük elő a sütőt 170 fokra.

Verjük fel a tojásokat, majd keverjük a rizses masszába. Öntsük az egészet egy kivajazott 23x23 centis tepsibe.

Toljuk a sütőbe, süssük kb. 1 óráig, tűpróbával ellenőrizzük.

Hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni, majd tegyük a hűtőbe legalább 3-4 órára, mielőtt szeletelnénk.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket Tiktokon is!
@sobors.hu
Kövess minket az Instagramon