
Mennyei, krémes olasz rizsfelfújt: mandula gazdagítja az alapot

A krémes rizsfelfújttal nem lesz sok munkád, a nagy részét a sütő és a tűzhely végzi, azonban egy kis türelemre szükséged lesz, hogy igazán finom legyen a végeredmény.
Az olasz rizsfelfújt hasonló az általunk ismert rizskochhoz, annyi különbséggel, hogy rizottórizzsel készül, a tojásokat pedig nem szokták szétválasztani. A rizottórizs nagy előnye, hogy nem fő úgy szét, haraphatóbb, magas keményítőtartalmánál fogva pedig szépen krémesíti a tejet.
Ebbe a változatba egy kevés mandula is kerül, amely mind ízben, mind textúrában érződni fog. A citrom sem hiányozhat a rizsfelfújtból, de fontos, hogy biogyümölccsel dolgozz, hiszen a héjára is szükséged lesz.
Ha még tovább fokoznád az élvezeteket, a masszába keverhetsz kandírozott gyümölcsöket, akár amaretto likőrt is.
Olasz, mandulás rizsfelfújt

Hozzávalók 8 szelethez
- 1 liter tej
- 1 db biocitrom
- 1 db vaníliarúd
- 200 g cukor
- 1 csipet só
- 150 g arborio rizs
- 150 g mandula (durvára őrölt)
- 5 db tojás
Elkészítés:
A citromot mossuk meg, zöldséghámozó segítségével vékonyan hámozzuk meg. A vaníliarudat vágjuk félbe, kaparjuk ki a magjait.
A tejet öntsük egy lábasba, adjuk hozzá a citromhéjat, a vaníliarudat, a magokat és a cukrot. Melegítsük össze.
Amikor gyöngyözni kezd, adjuk hozzá a rizst. Addig főzzük, míg a rizs félpuha lesz, kb. 20 percig. Ha elkészült, vegyük ki a vaníliarudat és a citromhéjat.
A rizsbe keverjük bele az őrölt mandulát és a sót. Hagyjuk picit hűlni.
Melegítsük elő a sütőt 170 fokra.
Verjük fel a tojásokat, majd keverjük a rizses masszába. Öntsük az egészet egy kivajazott 23x23 centis tepsibe.
Toljuk a sütőbe, süssük kb. 1 óráig, tűpróbával ellenőrizzük.
Hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni, majd tegyük a hűtőbe legalább 3-4 órára, mielőtt szeletelnénk.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!