Sütőben sült, olívaolajos pitacsíkok zaatar fűszerkeverékbe forgatva
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Amikor baráti összejövetelre vagy házibuliba vagyok hivatalos, a legtöbbször már előre meg tudom mondani, hogy milyen partifalatokkal készülnek a házigazdák
Én általában a sósakból szoktam választani, azokra összpontosítok.
Persze könnyű fanyalogni, de tényleg nincs nagy választék, sós perecből, ropiból és chipsből lehet válogatni nagyrészt. Gyerekzsúrokon ugyanez a kínálat, de a gyerekek ízlése kevésbé kifinomult, így őket ezekkel is boldoggá lehet tenni.
Ne ragadjunk le a chips, ropi, sós perec hármasánál
Talán érthető, hogy miért kerestem alternatívát sós ropogtatnivalóra. Nem gondoltam volna, hogy egy sajtótájékoztatón találom meg a megoldást, illetve inspirálódom. A helyszín egy közel-keleti étterem volt, így a kínált falatok is ezen a vonalon készültek. Nem nagyon szoktam enni sajtótájékoztatókon, de ennek a falatkának nem tudtam ellenállni.
Nem húzom tovább az időt, elárulom, hogy a falatkák olívaolajban sütött pitacsíkok voltak zaatarba forgatva. Egyszerű, mégis különleges étel, és bizony abbahagyhatatlan.
Mi az a zaatar?
A zaatar a kelet-mediterrán konyha fűszerkeveréke, szárított sumac bogyót, majoránnát, kakukkfüvet, bazsalikomot, oregánót, fehér szezámmagot és himalájai rózsaszín só keverékét tartalmazza. A zaatar összetétele régiónként, sőt, családonként eltérhet, de alapvetően ezek a hozzávalói. Ma már Magyarországon is sok helyen kapható, így nem bonyolult a beszerzése.
Ez a recept pofonegyszerű, csak pita, olívaolaj és zaatar kell hozzá. A pitát tetszőleges alakzatra vágjuk fel, én csíkokra szoktam, úgy könnyebb mártogatni. A hummusz tökéletesen illik hozzá, de önmagában is isteni.
Zaataros pitacsíkok
Hozzávalók 2 adaghoz
- 2 darab pita
- 2 evőkanál zaatar
- 3 evőkanál olívaolaj
Elkészítés:
A pitákat csíkozzuk fel.
Az olívaolajat és a zaatart keverjük össze egy tálban. A pitacsíkokat forgassuk meg ebben a keverékben, hogy jól beszívják az olajat.
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
Tegyük a sütőrácsra a pitákat, a maradék olajat kenjük rájuk. Süssük őket 4-5 percig, amíg aranybarnák nem lesznek.
Melegen vagy langyosan is tálalható.
Fotó: Szász Eszter/Sóbors